Cégvilág

Rezsit csökkent az E.ON a lakosságnál

Az E.ON öt százalékkal olcsóbban kínálja a gázt a lakossági fogyasztók egy körének, mint az állami NKM Földgázszolgáltató, mert maga is olcsóbban jut hozzá.

Alákínált a lakossági egyetemes földgázáraknak az E.ON Hungária: évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni.

A Gáz Plusz nevű ajánlata elfogadásával elérhető megtakarítás mértékét az E.ON az NKM 2017. október 30-án érvényes egyetemes szolgáltatási díjai alapján számolta ki, évi 2500 köbméteres fogyasztást feltételezve. A kedvezmény a mostani gázdíjra vonatkozik, amelyen belül az E.ON az úgynevezett molekuladíjra – tehát a szállított földgáz tényleges díjának változatlanságára – két évig garanciát vállal.

Jelenleg 5 százalékos diszkont érhető el nála.

Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyarázata szerint azért tudja olcsóbban adni a gázt, mert – mint versenypiaci kereskedő – nem hatóságilag szabályozott forrásból és árakon, hanem a szabadpiacon vásárolja a szénhidrogént. Ha változik az egyetemes szolgáltatás díja, akkor módosulhat az E.ON-nál elérhető árkedvezmény mértéke is. A szolgáltatás bizonyos elemei­nek változtatási jogát fenntartja a társaság, mert ezek saját hatáskörén kívül módosulhatnak. Ezek az elemek: a gázdíjban lévő rendszerhasználati díjak, a szállított gázmennyiségre vonatkozó forgalmidíj–elemek és az alapdíj.

A Gáz Plusz nevű ajánlatunk az átlagosan legalább 25 ezer forintos gázszámlájú (azaz az említett, évi 2500 köbméteres fogyasztású) ügyfeleknek nyújt kedvezményes gázszolgáltatást, és egy Otthonangyal Partner nevű csoportos baleset-biztosítást

– válaszolta az E.ON a Világgazdaság kérdésére. Az ajánlat két évre szól, a biztosítás pedig választhatóan egyéni vagy családi, és a szerződés hatálybalépésétől számított első három hónapig ingyenes.

Jogszabályi szempontból könnyű helyzetben van az E.ON, mert több éve, az EMFESZ Kft. piacra lépésekor már megszülettek azok a rendeletek, amelyek leírják az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók piaci körülmények közötti ellátásának feltételeit. Néhány évre rá olyan szabályok is életbe léptek (az EMFESZ ellehetetlenülésének közeledtével), amelyek a végső menedékes szolgáltató kijelölésével menekülési útvonalat nyitottak a szolgáltató nélkül maradt lakossági fogyasztóknak.

Végül, az állami közműholding 2015-ös színre lépésével, a gyors és zökkenőmentes szolgáltatóváltást is segítették a regulák.

A német hátterű E.ON a versenypiaci konstrukcióval most részben olyan háztartásokat próbál magához csalogatni, amelyek egy részét korábban ő maga látta el. A társaságnak 600 ezer lakossági földgázfogyasztója volt Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Veszprém megyében, de ezeket 2016. január 2-án átvette az NKM Földgázszolgáltató (korábbi nevén Főgáz). Maga a Főgáz eredetileg 800 ezer háztartást látott el, 2015 nyarától pedig 60 ezerrel többet, miután hozzá kerültek a Magyar Telekom lakossági ügyfelei. További 750 ezer háztartást szerzett meg a (korábbi nevén) GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-vel, majd 1,2 milliót a Tigáztól, ezzel teljessé is vált az országos lefedettsége.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek