Cégvilág

Stabil működés és szolid nyereség a Herendinél

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közel 300 millió forintos adózás előtti nyereséggel zárta a tavalyi évet, noha komoly beruházásokat hajtottak végre a cégnél és a keresetek is 15 százalékkal emelkedtek. A cég magyarországi árbevétele jelentősen meghaladta az előző évit, és jó hír, hogy az idei év legnagyobb beruházása a Budapest belvárosában megépülő 500 négyzetméteres Herendi Porcelán Palota lesz – mondta a vezérigazgató. 

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közel 300 millió forintos adózás előtti nyereséggel zárta a tavalyi évet, a társaság összes bevétele 2017-ben az előző évhez hasonlóan alakult, meghaladta a 4,7 milliárd forintot – nyilatkozott a cég vezérigazgatója.

Simon Attila elmondta, hogy a társaság tavaly 6,5 százalékkal növelte magyarországi árbevételét az előző évhez képest. A manufaktúra a 2018-ra áthúzódó beruházásokkal együtt 600 millió forintot meghaladó beruházást hajtott végre 2017-ben.

Az idei év egyik legnagyobb beruházása a cég termékeit felvonultató, Budapest belvárosában megépülő 500 négyzetméteres Herendi Porcelán Palota lesz – mondta a vezérigazgató.

Hozzátette, hogy a manufaktúra gazdasági, pénzügyi működése stabil, külső finanszírozási igénye nem volt, nélkül, saját megtermelt forrásokból tudta finanszírozni működését és beruházásait tavaly.

Forrás: AFP

Simon Attila elmondta azt is, hogy a 750 munkavállalónak és beszállítónak megélhetést nyújtó manufaktúra az elmúlt évben 15 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ez mintegy kétszerese az egy évvel korábbinak. Háromszáz millió forinttal több bért fizettek ki a dolgozóknak tavaly, mint amennyit az üzleti terv megfogalmazott, 2011 óta pedig összesen 44 százalékkal emelkedtek a bérek. Hozzáfűzte, hogy a 2017-ben indított munkahelyi jóléti program keretében egészségügyi szűrőprogramokon, családi napon vehettek részt a munkavállalók.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a világ legnagyobb, kézműves módon porcelánt előállító manufaktúrájának exportpiaca 60 országra terjed ki. A Herendi Porcelánmanufaktúra 16 ezer fehér formával és 4 ezer festett mintával rendelkezik, összesen mintegy 64 millió különböző terméket állít elő, és évente mintegy 300 új terméket fejleszt ki.

A szakmai utánpótlást a saját fenntartású szakiskola biztosítja, amely három szakmában három évfolyamon adja át a porcelángyártási elméleti és gyakorlati szakismereteket összesen 29 tanulónak.

A világ egyik legnagyobb nemzetközi vásárán, a pénteken nyíló Frankfurti Ambiente Szakvásáron a manufaktúra 32 új porcelánforma 211 különböző variációjával fog megjelenni – közölte a vezérigazgató.

 

üzleti terv porcelángyártás porcelánpalota Herendi porcelánmanufaktúra festett minta
Kapcsolódó cikkek