Cégvilág

Tízmilliószám fogytak a BKV jegyei tavaly

A tavaly eladott 45,4 millió jegy zömét a vonaljegyek és a tízdarabos gyűjtőjegyek adták, a bérleteladások száma 8,5 millió darab volt tavaly.

Évek óta nagyjából változatlan a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) utasainak száma, a tavalyi érték 575 millió fő volt a BKV-tól kapott válasz szerint. Ez már tartalmazza a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által megrendelt személyszállító közszolgáltatás, továbbá a Volánbusz Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt. agglomerációs járatainak budapesti utasszámát is.

Fotó: Balogh Zoltán

A tavalyi budapesti utasszám csaknem 1 százalékos csökkenést takar, a közlekedési társaság szerint forgalomszervezési okokból, mivel a „viszonylat-összekötések” és a járathosszabbítások csökkentik a szükséges felszállások, átszállások számát. Ám egyre több eseti jegy fogy: a tavaly eladott 45,4 millió jegy zömét a vonaljegyek és a tízdarabos gyűjtőjegyek adták. A bérleteladások száma kis ingadozással, de évek óta emelkedik, a 2017-es érték 8,5 millió darab volt.

A jogosultak csökkenő számából adódóan azonban kisebb lett a kedvezményes nyugdíjasbérletek és nagyobb a teljes árú bérletek aránya. A BKV az idén nem számít az utasforgalomban jelentős átrendeződésre. A bevételeket – közlekedésszervezőként – beszedő BKK-hoz 2015-ben nettó 59,7 milliárd forint folyt be a budapesti jegyek és bérletek eladásából, 2016-ban már 61,6 milliárd forint, amelyből 14 milliárd származott a jegyeladásból, a többi a bérletekéből. A tavalyi bevétel a várakozások szerint meghaladta az előző évit. Miután a jegyek, bérletek ára esztendők óta változatlan, a növekedés egyértelműen a növekvő számú eladásokból származhatott.

 

bérlet jegy BKV bevétel forgalom
Kapcsolódó cikkek