Cégvilág

Több milliárdos beruházást valósít meg Győrben az Audi

Részben kormányzati támogatásból, 6,15 milliárd forintból megvalósuló beruházással bővül az Audi kutatási-fejlesztési központja Győrben – jelentette be a járműgyártó magyarországi leányvállalata fennállásának 25. évfordulóján rendezett budapesti eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az elektromos és az új generációs belső égésű motorokkal kapcsolatos fejlesztésekkel bővül a győri Audi Hungaria Zrt. kutató-fejlesztő központja.

A 6,15 milliárd forintos beruházáshoz az állam 1,23 milliárd forintos támogatást nyújt, és a fejlesztésnek köszönhetően harminc új fejlesztő mérnök kap állást

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Audi magyarországi leányvállalata megalapításának 25. évfordulóján rendezett sajtótájékoztatón.

Negyedszázada kevesen gondolták, hogy az Audi mostanra nyolcmilliárd eurónál, 2500 milliárd forintnál nagyobb összeget ruház be Magyarországon – mondta a miniszter, aki hozzátette: a magyarországi társaság közvetlenül több mint 12 ezer főt foglalkoztat, közvetve és közvetlenül pedig harminc ezer embernek ad munkát, a világ legnagyobb autóipari motorgyárát üzemelteti, és az ország egyik legnagyobb árbevételű és exportorientált cége.

Az Audi RS 3 Limousine sorozatgyártása
Forrás: Audi Hungaria

Az Audi, amikor 1993-ban Magyarországon létrehozta első Németországon kívüli gyárát 700 főt foglalkoztatott, és napi ezer-kétezer motort gyártott, ami így az első teljes évben, 1994-ben 19 ezer motort jelentett – emlékeztetett Achim Heinfling, az Audi Hugaria igazgatóságának elnöke.

Jelenleg pedig már naponta kilenc ezer motor készül Győrben, ahol tavaly 1,965 millió erőforrást és több mint 105 ezer autót állítottak elő. A gyár 25 éve alatt pedig 33 millió motor és – a jármű összeszerelés 1998-as indítása óta – 1,15 millió jármű készült.

A 2018-as jubileumi év izgalmasnak ígérkezik a vállalat számára, ahol a nyár után megkezdődik az Audi Q3 sorozatgyártása – mondta Achim Heinfling. Az új modell gyártáshoz egy új, nyolcvan ezer négyzetméteres karosszériagyár épült Győrben, ahol már hétszáz robotot helyeztek üzembe. Idén szintén elkezdődik Győrben az elektromos motorok sorozatgyártása is, amelyből már idén több ezer készül, és 2020 körül a gyár motorteremésének körülbelül 25 százalékát teszik majd ki az elektromos motorok – legalábbis most erre számít az elnök. Ezzel az Audi Hungaria az e-motorok gyártásának központja lesz az Audi Konszernben.

Az általános munkaerőhiány kapcsán Achim Heinfling elmondta, hogy a fennálló munkaerőigényt ki tudják elégíteni, és a cégvezető úgy látja, hogy az új technológia tükrében a meglévő létszámot a következő tíz évben is tudják „kezelni”. Az Audi Hungaria egyébként tavaly is csaknem hétszáz fővel gyarapította dolgozóinak számát.

Az Audi a gazdaság mellett az élet számos területén jelen van a városban és együtt gondolkodik azzal, legyen szó a kultúráról, az oktatásról, a sportról vagy az egészségügyről – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

k+f Szijjártó Péter Audi Győr fejlesztés
Kapcsolódó cikkek