Cégvilág

Újabb csúcson a cseh idegenforgalom

Rekordszámú turista szállt meg tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. A hazai és külföldi turisták száma az összes régióban emelkedett, legnagyobb mértékben a Dél-Morvaországba látogató turisták száma nőtt.

Rekordszámú, több mint 20 millió turista szállt meg tavaly (2017) a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban, ami 9,1 százalékkal több, mint 2016-ban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában. A kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevő külföldi turisták száma éves szinten 9,2 százalékkal, a cseh turistáké 9 százalékkal emelkedett.

A szálláshelyek igénybevétele tavaly rekordot döntött. A szállodák, panziók és más hasonló szálláshelyek vendégeinek száma első ízben lépte túl a 20 milliót. Ez 1,7 millióval több, mint 2016-ban. A vendégéjszakák száma is rekordot döntött és meghaladta az 53 milliót

- mondta Pavel Vancura, a statisztikai hivatal munkatársa újságíróknak.

Karlovy Vary
Forrás: Vladimir Fedorenko/Sputnik/AFP

A cseh idegenforgalmi irodák szövetségének közlése szerint a hazai és külföldi turisták száma az összes cseh régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben – 14,6 százalékkal – a Dél-Morvaországba látogató turisták száma nőtt. Tíz százalékot meghaladó növekedést mutatott ki a Pilseni, az Ústecky, a Karlovarsky és a Morva-sziléziai régió is.

A kereskedelmi szállásokat 10,2 millió külföldi és 9,9 millió cseh turista vette igénybe. A legtöbb turista már hagyományosan Németországból érkezett, a kétmilliós szám 3,9 százalékkal magasabb, mint 2016-ban. A második helyen Szlovákia áll 688 ezer turistával. Itt 7,2 százalékos a növekedés. A harmadik Lengyelország, 578 ezer turistával.

A negyedik helyre Oroszország került, ahonnan éves szinten 35,3 százalékkal érkezett több látogató, ami 476 ezer személyt jelent. Aránylag gyorsan emelkedik a kínai, a dél-koreai és a tajvani turisták száma, s nőtt az ukrán látogatók száma is.

Általános vélemény, hogy a következő években a külföldi turisták számának további növekedésére lehet számítani Csehországban.

A cseh utazási irodák azonban egyre kevésbé a turisták számának általános növekedésére, hanem inkább a gazdagabb, módosabb látogatók megnyerésére összpontosítanak.

A tavalyinál jóval többen utaztak turistaként Olaszországba, Horvátországba, Csehországba és Franciaországba is tavasszal, s kevesebben az Egyesült Királyságba, Romániába és az Egyesült Államokba Magyarországról.

 

Dél-Morvaország külföldi turizmus belföldi turizmus cseh idegenforgalom
Kapcsolódó cikkek