Cégvilág

Veszélyes anyagok miatt volt a legtöbb intézkedés

Tavaly 14,6 ezer magyar munkáltatót ellenőrzött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi alosztálya. Az ellenőrzött munkáltatók 77,2 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, ez az arány 1,9 százalékkal alacsonyabb a 2016-os adatnál – derül ki a jelentésből.

A kiemelt munkavédelmi intézkedések közül a legtöbb intézkedés (28 százalék) a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységgel volt kapcsolatos, emellett a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt büntetett leggyakrabban a hatóság. Az NGM jelentése szerint a tavalyi ellenőrzések során 269 103 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szabálytalanságokat az ellenőrzött munkavállalók 64,5 százalékánál tapasztaltak, ez az adat is 1,6 százalékkal alacsonyabb a 2016-osnál. A jelentésből az is kiderül, hogy tavaly 2200 munkavállaló tett bejelentést saját jogán az egészségét és biztonságát veszélyeztető munkakörülmények miatt. A munkavédelmi hatósághoz a legtöbb közérdekű bejelentés és panasz Budapestről (329), Pest megyéből (127), Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből (106) és Hajdú-Bihar megyéből (141) érkezett.

Az ellenőrzött ágazatok között legtöbben a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a gépiparban és az építőiparban dolgoztak, ezek a legveszélyeztetettebb iparágak – írja a jelentés. A hatósági intézkedések közül több mint 20 ezer munkabiztonságot érintő, 9,4 ezer munkaegészségügyi és csaknem 40 ezer munkavédelmi jellegű intézkedés volt.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló európai vállalati felmérése szerint az európai vállalkozások 38 százaléka számolt be arról, hogy munkahelyeiken vegyi vagy biológiai anyagok voltak jelen folyékony, gőz vagy por formában. A tagállami adatokból kiderül, hogy a 25 évesnél fiatalabb munkavállalók bármely más korcsoportnál nagyobb mértékben vannak kitéve rákkeltő anyagok hatásának. A rákkeltő anyagokkal való munkahelyi érintkezés közvetlen költségei évi 2,4 milliárd euróra tehetők Európa-szerte.

Uniós kampány az egészséges munkahelyekért

Európában évről évre nagyjából 1,6 millió munkaképes korú embernél diagnosztizálnak rákot. Becslések szerint az Európai Unióban több mint 120 ezer daganatos megbetegedés a munkahelyen jelen lévő rákkeltő anyagok miatt alakul ki, és évente 80 ezer ember halálát okozza. Az EU-OSHA szerint szükségessé vált a veszélyes anyagok elterjedtségére, az anyagok megfelelő kezelésének fontosságára és az ezzel kapcsolatos legjobb módszerekre vonatkozó tudatosság növelése. Ezért a 2018-as és 2019-es évet az egészséges munkahelyek éveként hirdették meg.

 

munkavédelem munkahelyi ellenőrzés NGM
Kapcsolódó cikkek