Cégvilág

Folytatódik az élelmiszer-kiskereskedelmi vitánk az Unióval

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében újból felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi árrésének korlátozását.

A kötelezettségszegésekkel kapcsolatos márciusi határozatait tartalmazó csomagja keretében az Európai Bizottság úgy határozott, hogy újabb jogi lépéseket tesz, az eljárást második szakaszába lépteti és indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztethetők össze az uniós joggal.

A magyar jog szerint a kiskereskedők kötelesek azonos árrést alkalmazni az importált és a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint közölték a bizottságnál, és véleményük szerint ez visszafoghatja az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítését a hazai termékekhez képest, mivel megnehezítheti az importőrök és kiskereskedők számára, hogy vonzóbb árakon kínálják az importált termékeket, amelyeket általában a hazai fogyasztók kevésbé ismernek.

Fotó: Kallus György

A tájékoztatás szerint 2017 februárjában a bizottság felszólító levél útján megindította a kötelezettségszegési eljárást.

A bizottság akkor aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy e szabályok ellentétesek az áruk szabad mozgásának elvével, valamint aláássák a mezőgazdasági termékek tisztességes versenyen alapuló szabad ármeghatározását.

Mivel a magyar hatóságok ezidáig fenntartották álláspontjukat, az uniós bizottság úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld részükre. Amennyiben Magyarország az indokolással ellátott vélemény kézhezvételétől számított két hónapon belül nem teszi meg a szükséges lépéseket, a bizottság az Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

 

Európai Bizottság kötelezettségszegés élelmiszeripar indokolással ellátott véleményt
Kapcsolódó cikkek