Cégvilág

Kulcstényező a biztonságos élelmiszer-ellátás

Az agrárgazdálkodók fő feladata a biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerek előállítása az Európai Unió közös agrárpolitikájáról készült felmérése szerint.

A magyarok és a többi uniós tagállam polgárai is a biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerek előállítását tartják az agrárgazdálkodók fő feladatának – derült ki az közös agrárpolitikájáról készült felmérés eredményeiből. A válaszadók több mint 60 százaléka szerint a közös agrárpolitika (KAP) nem csupán a támogatott mezőgazdasági termelők, hanem az összes uniós polgár javát szolgálja. Magyarországon ez az arány magasabb, a megkérdezettek 73 százaléka vélekedett így.

Forrás: AFP

Némi hangsúlyeltolódás azért látszik a magyar és az uniós válaszok között. A közös agrárpolitika prioritásait firtató kérdésre – amikor a gazdálkodók két legfontosabb feladatát kellett megjelölni – például az uniós polgárok 55 százaléka válaszolta azt, hogy az EU-nak a biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerek előállítását kellene kiemelt célként kezelnie. A magyar válaszadók 52 százaléka osztja ezt a véleményt. Ugyanakkor a minőségi termékek széles választékának biztosítása a magyar válaszadók 34, míg az uniós polgárok 22 százalékánál került az első két cél közé.

Az uniós és a magyar válaszok közötti legnagyobb eltérés a haszonállatok jóllétének biztosítása mint gazdálkodói feladat megítélésében volt: az előbbiek 28, míg az utóbbiak csupán 8 százaléka említette ezt a prioritások között. Érdekesség, hogy a környezet védelme és az éghajlatváltozás kezelése ennél kevesebb uniós és több magyar válaszban szerepelt – noha az uniós polgárok a magyaroknál fontosabbnak tartják a kérdést –, az EU-átlag 25, míg a magyar 14 százalék.

A növekedés és a munkahelyek teremtése a vidéki térségekben a magyarok számára fontosabb: 27, illetve 18 százalék választotta ezt. A vidéki életmód támogatása és javítása, valamint az állandó élelmiszer-ellátás biztosítása is fontosabb a magyar válaszadóknak, 22 és 18, illetve 22 és 17 százalék volt az ezeket prioritásként kezelő magyar, illetve uniós válaszadók aránya.

Arra a kérdésre, hogy az európai uniós agrártámogatásokat mennyire tartják elégségesnek, a magyarok nagyobb hányada – 53 százaléka – válaszolta azt, hogy pont megfelelő szintű, míg az uniós átlag 46 százalék.

közös agrárpolitika KAP reform
Kapcsolódó cikkek