Cégvilág

Nagy érvágás a konzerviparnak az orosházi üveggyár leállása

Tönkreteheti a magyar konzervipart a termelés leállása az orosházi O-I üveggyárban, amelyre a kemence felújítása miatt van szükség a Nemzeti Agrárkamara közleménye szerint. A cég visszautasítja a kamara vádjait.

Az orosházi cég „ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket”, ugyanis „ígérete ellenére nem biztosítja” a konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi öblösüveggyára kohójának felújítási munkái alatt – írja a Nemzeti Agrárkamara (NAK) közleményében.

Mint írják, a hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és azt más, környező országbeli üveggyártóktól is kétséges beszerezni.

Maximum a szükséges üvegmennyiség egytizedének beszerzése oldható meg, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben – teszik hozzá.

A NAK közleménye szerint az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti. A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel.

Ehhez a mennyiséghez közel 80 millió befőttes üvegre van szükség, egy évben a gyárak átlagosan mintegy 130 millió darabot használnak fel. Megjegyzik, a meggybefőtt gyártása júniusban veszi kezdetét.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. a vádakra adott válaszában kifejtette, hogy magyar vevőiket 2017 közepén és végén is értesítették a kemenceépítésről. A január 4-i szakmai egyeztetés után megkeresésükre a versenytársak azt nyilatkozták, hogy megvan a szükséges szabad kapacitásuk.

Az amerikai tulajdonú O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg-gyártó vállalata, Magyarországon 1995 óta van jelen.

üveggyár O-I Társaság Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) meggy konzervipar kemence
Kapcsolódó cikkek