Cégvilág

Az amerikaiaké lett a piacvezető robotgyártó

Az amerikai Teradyne cég 121 millió euróért felvásárolja a dán a Mobile Industrial Robots vállalatot, amely az együttműködő autonóm mobil robotok vezető beszállítója ipari alkalmazások számára. 

A dán Mobile Industrial Robots (MiR) vállalat 121 millió euróért történő felvásárlásról a vevő, azaz az amerikai Teradyne és a dán cég részvényesei szerdán döntöttek. Az összeg további 101 millió euróval emelkedhet bizonyos kitűzött célok 2020-ig történő teljesítése esetén – áll a két cég közleményében.

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) piaca a professzionális robotikai szolgáltatóipar megközelítőleg 1,1 milliárd dolláros, „logisztikai rendszerek” szegmensébe tartozik.

A MiR 2017-ben nyereséges volt 12 millió dolláros éves bevételével, ami több mint a triplája az egy évvel korábbinak. 2018 első negyedévében 5 millió dollárért értékesítettek.

A MiR az ipar legfejlettebb együttműködő és biztonságos, autonóm, mobil robotjait fejleszti és forgalmazza, amelyek segítségével a gyártók egyszerűen és költséghatékonyan tudják menedzselni belső logisztikai folyamataikat, felszabadítva a munkavállalókat a magasabb értéket képviselő feladatok érdekében.

Az egyik dán robot munkaközben
Forrás: Mobile Industrial Robots

A Teradyne az automatikus tesztelő és ipari berendezések vezető beszállítója.

A Teradyne automata teszt berendezése félvezetők, vezeték nélküli termékek, adattároló és komplex elektronikus rendszerek tesztelését végzi fogyasztók, valamint kommunikációs, ipari és állami ügyfelek számára.

A cég ipari automatizációs termékei részét képezik az együttműködő robotok, melyeket gyártással és könnyűiparral foglalkozó ügyfelek alkalmaznak világszerte a minőség és a gyártási hatékonyság növelésének érdekében.

Tavaly a Teradyne bevétele 2,14 milliárd dollár volt, jelenleg mintegy 4500 embert alkalmaz globálisan.

A New York-i értéktőzsdén a Teradyne árfolyama szerdán 17 óra körül 14,31 százalékos veszteségben, 35,56 dolláron állt.

Komolyan növekszik itthon is a kereslet az együttműködő robotok iránt. Nem meglepő tehát, hogy bővíti hazai hálózatát az együttműködő mobil robotok piacvezetője, a dán Mobile Industrial Robots.

 

MIR AMR Mobile Industrial Robots mobil robotok Teradyne
Kapcsolódó cikkek