Cégvilág

Tervek a hatékonyságnövelésre

Stratégiai javaslatot hozott nyilvánosságra az OTP Bank Agrárágazati Igazgatósága. A felvázolt ajánlások a versenyképesség növelését célozzák, és van köztük néhány tabudöntő is, mint például az őstermelői kategória megszüntetése vagy átalakítása, illetve a jogi személyek földvásárlásának engedélyezése.

A stratégia alkotói szerint a magyar élelmiszer-gazdaság belső problémái évtizedekre nyúlnak vissza, miután az ágazat „sikerkorszaka” már a nyolcvanas évek közepén véget ért. Ettől az időszaktól kezdve Magyarország messze nem használja ki az agrárgazdaságában rejlő lehetőségeit, pedig agrárökológiai potenciálja alapján a dupláját termelhetné a mostaninak. Ezzel együtt – és csökkenő szerepe ellenére – az agrárgazdaság Magyarországon ma is a nemzetgazdaság stratégiai ágazata.

A stratégia bevezetőjében leírt helyzetelemzéskor az OTP szakértői emlékeztetnek: Magyarország felkészületlen mezőgazdasággal és élelmiszeriparral lett az tagja. Különösen az élelmiszer-feldolgozás vált nemzetközi szinten elmaradottá, aminek egyre nagyobb a negatív hatása az alapanyag-termelőkre.

Szintén jellemzője a hazai helyzetnek, hogy az uniós tagság sok szempontból megváltoztatta ugyan az agrárgazdaság lehetőségeit, ám az ágazat szerkezetében nem történtek alapvető átrendeződések. A mezőgazdaság gabonacentrikussá vált, az állattenyésztés helyzete továbbra is siralmas, ami strukturális problémákat okoz – szögezik le az OTP szakértői. Szomorú statisztikai adat, hogy míg a világ mezőgazdasági termelése 1990 óta 80,5 százalékkal bővült, a magyarországi 16,6 százalékkal visszaesett.

Forrás: Dunántúli Napló/Löffler Péter

Az agrárkibocsátás növelésének csak akkor van realitása, ha agrárexportunk tíz-tizenöt év múlva – a jelenlegi árakon számolt 7-8 milliárd eurós pozitív szaldó mellett – megközelíti a 15 milliárd eurós nagyságrendet. Ugyancsak célként fogalmazható meg, hogy az exportszerkezetben a feldolgozott termékek arányát a 70-80 százalékos – ezen belül a másodlagosan feldolgozott termékekét az 50-60 százalékos – tartományba kell emelni.

A magyar agrárpolitikát a globális változásokból adódó kihívásoknak, ugyanakkor a nemzetpolitikai céloknak megfelelően kell megfogalmazni – szögezik le a szerzők. A hirtelen hatások helyett a szerves fejlődést előtérbe helyező, hosszú távon stabil agrárpolitikára van szükség, amely nem fenyegeti a napjainkra kialakult földtulajdoni és földhasználati viszonyokat és az üzemszerkezetet.

Fontos az ágazati szereplők arányos közteherviselése, a transzparencia és a versenysemlegesség, valamint az innováció valamennyi formájának ösztönzése. A hangsúly ne a gazdálkodási formákon és a méreten, hanem meglévő földjeink szakszerű használatán, a termelés hatékonyságán és a magyar mezőgazdaság egészének versenyképességén legyen – áll a javaslatban.

Ágazati kihívások

- Az élelmiszer-ellátás mennyiségi és minőségi biztonsága

- Átalakuló kereslet

- Klímaváltozás, szélsőséges időjárási hatások erősödése, az éghajlati kockázatok növekedése

- Az édesvízi vízkészletek szűkülése

- Az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása

- Termőföldvédelem, a környezet komplex védelme

- Környezeti fenntarthatóság, biodiverzitás, tájfenntartó gazdálkodás

- Az energiaellátás biztonsága, megújuló energiaforrások térnyerése

- Az integrált vertikális termékpályák egyre nagyobb jelentősége

- Az élelmiszer-kereskedelem gyorsuló koncentrációja

- Népességrobbanás, demográfiai és természeti erőforrásbeli egyenlőtlenségek

- Humánválság, tömeges migráció

- Globalizáció versus helyi gazdálkodás

- Az információs társadalom térnyerése, tudásalapú versenyképesség a gazdálkodásban

- Liberalizáció és agrárpolitikai reformok

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

agrárstratégia OTP mezőgazdaság élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek