Cégvilág

Uniós kampány a veszélyes anyagok kezeléséről

Az Európai Unióban súlyos problémát okoz, hogy a vállalatok rendszeresen használnak daganatos megbetegedést okozó veszélyes anyagokat, ezért ez ügyben az Unió illetékes szerve tájékoztató kampányt indított – derült ki az NGM államtitkárának budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kétéves tájékoztató kampányt indított a munkahelyeken előforduló veszélyes anyagok használatából eredő veszélyforrások tudatosítására – mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Simon Attila azt is közölte, hogy az Európai Unióban 2015-ben készített felmérés szerint a munkavállalók 17 százaléka érintkezett napi szinten vegyipari termékekkel, ugyanez az arány Magyarországon is, az adatok pedig ma is helytállóak.

A helyszínen kiadott közlemény szerint az európai vállalkozások 38 százaléka rendszeresen használ veszélyes anyagokat, amelyek évente 120 ezer daganatos megbetegedést és 80 ezer halálesetet okoznak.

Több alapjogi visszásságot észlelt a lőrinci volt azbesztcementgyár bontása körüli anomáliák, a jogi szabályozás kapcsán folytatott közös vizsgálata során az alapvető jogok biztosa, Székely László és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, Bándi Gyula, akik ezért jogszabályi változásokat kezdeményeznek.

 

EU veszélyes anyagok daganatos megbetegedések tájékoztató kampány
Kapcsolódó cikkek