Cégvilág

A Gazprom gázt adott az idén

A Gazprom orosz gázipari cég növelte gáztermelését és gázexportját éves összevetésben az idei első négy hónapban – közölte a cég.

Az április végével záródott négy hónapban 177,3 milliárd köbméter földgázt termelt a Gazprom, ami 9,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte az orosz gázipari vállalat.

A Gazprom gázexportja a FÁK-országokon kívüli piacokra 6,3 százalékkal, 70,3 milliárd köbméterre emelkedett.

Épül a Gazprom új székháza Szentpétervárott
Forrás: Friedemann Kohler/dpa/AFP

Az év első négy hónapjában a Gazprom gázkivitele Németországba 12,4 százalékkal, Hollandiába csaknem 100 százalékkal, Görögországba 45,2 százalékkal, Franciaországba 8,2 százalékkal, Dániába pedig 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Gazprom tavalyi gáztermelése 12,4 százalékkal, 471 milliárd köbméterre emelkedett, amit a cég idén további egy százalékkal, 476 milliárd köbméterre tervez növelni.

A Gazprom tavalyi európai gázexportja 8,4 százalékkal, 194,4 milliárd köbméterre emelkedett.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője nemrég azt mondta, hogy idén nyáron nagy lesz az orosz földgáz iránti külföldi kereslet, mert az európai gáztározókban alacsony a gázkészlet.

Csökkent a Gazprom tavalyi profitja

A Gazprom tavalyi profitja jelentősen, 25 százalékkal 714,302 milliárd rubelre (1 rubel= 4,09 forint) csökkent az emelkedése és az Ukrajnával folyó perekre félretett összegek miatt – jelentette a cég április 27-én.

 

orosz gázipari vállalat földgáz gázexport Gazprom
Kapcsolódó cikkek