Cégvilág

Jövőre minden megváltozhat a cafeteria rendszerben

Idén a 100 ezer forint pénzösszeg juttatás mellett Széchenyi Pihenő Kártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig jövőre csak a SZÉP Kártya maradna ebben az adózási kategóriában.

A népszerű egyes meghatározott juttatásokat (ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet stb.) 2018-ban még 40,71 százalék közteherrel nyújthatják a munkáltatók – közölte Fata László cafeteria szakértő

Ezek a juttatási elemek szinte kivétel nélkül elveszítenék adóelőnyüket 2019-re a friss javaslat szerint. Az átalakítás nem kímélné az adómentes juttatásokat sem. Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége maradna meg.

Fotó: Békés Megyei Hírlap / Imre György

Az idei évben felfutó juttatások közül elveszítené adómentességét többek közt a januárban bevezetett diákhitel támogatás.

Sokaknak segíti jelenleg a lakáshitel törlesztését a munkáltató a 2018-ban rendelkezésre álló adómentes juttatáson keresztül.

2019-ben ez a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége is megszűnne, így bizonytalan, hogy milyen mértékben tudják majd ezt a cégek kiváltani.

Nemrég ismerkedtek meg a munkaadók a mobilitási célú lakhatási támogatással, melynek adómentesen adható maximális értéke 2017-ről 2018-ra jelentősen növekedett. Amennyiben az új adócsomag a jelenlegi formájában kerül elfogadásra, akkor a távolabbról munkavállalási céllal költöző munkatársak albérletének munkáltatói térítése is sokkal magasabb közterhekkel adózna 2019-ben.

szép kártya utalvány cafereteria
Kapcsolódó cikkek