Cégvilág

Néhány éven belül megszűnhet a hálapénz

Folyamatos béremelésekkel el lehet érni azt a színvonalat, amely olyan jövedelemhez juttatja az egészségügyben dolgozókat, hogy a hálapénzt ki lehet iktatni – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Origónak adott interjúban.

„Úgy gondolom, hogy folyamatos béremelésekkel el lehet érni azt a színvonalat, amely olyan jövedelemhez juttatja az egészségügyben dolgozókat, hogy a hálapénzt ki lehet iktatni. Bízom abban, hogy a következő négy évben ezt el tudjuk érni” – mondta az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós az Origónak adott interjújában pénteken.

Kásler szerint a hazai családtámogatás rendszerében nincs olyan szegmens, ahol ne emelkedne a támogatás. Januártól például havi 40 ezer forintra – a 2016-os összeg duplájára – emelkedik a kétgyerekesek családi adókedvezménye, továbbra is biztosítják a hároméves gyest, valamint a gyed extrát, benne a diplomás- és a testvérgyedet, és folytatódik az otthonteremtési program is, amelyre már 242 milliárd forintot fordít a kormány – sorolta a miniszter.

Kásler Miklós, az EMMI minisztere
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A gyerekszületési ráta Kásler Miklós elmondása szerint 1,34 százalékról 1,42 százalékra emelkedett az elmúlt években. Azt szeretnénk elérni, hogy 2030-ra ez a szám elérje a 2,1 százalékot.

A miniszter úgy látja, a magyar egészségügy egyáltalán nincs olyan rossz helyzetben, mint néhányan mondják.

Természetesen lehet és kell is rajta javítani, sőt, több feladatot meg kell oldani, mint néhány fejlett nyugati országban, de határozottan mondom, hogy néhány európai országnál jobbak vagyunk.

Az EMMI tárcavezetője beszélt a lapnak a család fontosságáról, a családok jövő évi támogatásáról, az egészségügyi fejlesztésekről, célokról, az orvosok és ápolók béremeléséről és az oktatásról is.

Kásler Miklós béremelés Emmi egészségügy hálapénz
Kapcsolódó cikkek