Cégvilág

A Ryanair biztosan nem fizet, a Wizz Air még kivár

Fellebbez az írországi Ryanair a fővárosi kormányhivatal 100 milliós bírsága ellen, és nagy valószínűséggel a magyar hátterű Wizz Air sem fogadja el a rá kiszabott 25 milliós büntetést.

Hivatalosan október 10-ig élhetnek fellebbezési jogukkal a megbírságolt diszkont légitársaságok – közölte a Világgazdasággal Budapest Főváros Kormányhivatala (BFK). Ezután az első fokon eljáró BFK döntése jogerőre emelkedik, az érintett Ryanair és Wizz Air fapados szolgáltatónak október 25-ig fizetnie kell. Ha azonban fellebbeznek, másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatal jár el, és ezzel párhuzamosan felfüggesztik a bírság megfizettetését is.

Szinte biztos, hogy az utóbbi forgatókönyv valósul meg. A Ryanair lapunk megkeresésére közölte, hogy mivel

erősen vitatják a kormányhivatal álláspontját, utasították az ügyvédeiket, hogy fellebbezzék meg a döntést.

Minden jel szerint a Wizz Air is hasonló lépésre szánhatja rá magát, a lapunknak küldött válaszukból legalábbis ez következik.

Mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, a Wizz Air nem akarta kommentálni az ügyet, de közölte, hogy részleteiben vizsgálja a BFK végzését. Egyúttal kijelentette, hogy a kifogásolt, augusztus 2-án történt események „a légitársaságon kívül álló okokból következtek be”. (Szerinte aznap az egyik beszállítónál történt meghibásodás miatt lassult le jelentősen az utasfelvétel, ezért indult több járat is késve – a szerk.) Miután tehát nem tartja magát felelősnek, várhatóan szintén fellebbez.

Fotó: AFP

A Pest Megyei Kormányhivatalnak október 10-től számítva hatvan napja van arra, hogy újabb határozatot hozzon. Ha a társaságok ezt a döntését sem fogadják el, keresettel élhetnek a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál.

Ennek alapján viszont már nem valószínű, hogy az idén befizetnék a szóban forgó büntetést az államkincstárba.

Mint arról a Világgazdaság is beszámolt, a két vállalat ellen július végén, illetve augusztus elején indított fogyasztóvédelmi eljárást a kormányhivatal. György István fővárosi kormánymegbízott szeptember 25-én jelentette be, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a BFK összesen 125 millió forint bírságot szabott ki a Ryanairre és a Wizz Airre. Előbbit 100, utóbbit 25 millió forintra szankcionálták, mert a kormányhivatal szerint egyértelművé vált, hogy nem tettek meg minden tőlük elvárhatót az utasok megfelelő tájékoztatása érdekében.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

bírság Wizz Air Budapest Főváros Kormányhivatal Ryanair
Kapcsolódó cikkek