Cégvilág

Mivel fűtenek a magyarok?

Sokakat váratlanul ért a hirtelen jött szeptemberi hideg, éppen ezért volt, ahol nem indult el a fűtés, mert az ott élők nem gondoskodtak a rendszer ellenőrzéséről. Hamarosan viszont mindenkinek fűtenie kell hazánkban – a futes-gazszereles.hu csapata felmérte, mivel teszik ezt meg a magyarok.

Bár hivatalosan október közepén indul a fűtési szezon hazánkban, több nagyvárosban már szeptemberben elindították a távfűtést. Erre olyankor van szükség, amikor az előrejelzés alapján két egymást követő napon 12 Celsius-fok alá süllyed a középhőmérséklet, vagy ha egy nap 10 fok alatti középhőmérsékletet mérnek.

A magyar háztartások egy részét felkészületlenül érte az előrehozott fűtési szezon: Szegeden például negyven távfűtött társasházban azért nem indult el melegedés, mert a lakók nem gondoskodtak a rendszer visszatöltéséről…

Vidéken még mindig gond a környezetszennyezés

Hamarosan tartósan beköszönt a hideg idő, amelynek a magyarok egy része rossz állapotú hőszigeteléssel és fűtési rendszerrel vág neki. A futes-gazszereles.hu felméréséből kiderült, hogy vidéken gondot okoz a környezetszennyező anyagok égetése.

Szeméttel, műanyag flakonokkal, rongyokkal, régi ruhákkal oldják meg kényszerből a tüzelő kérdését, amely egyrészt szennyezi a levegőt, másrészt fűtőértékben sem jelentős. Van, aki autógumit is képes elégetni: nem véletlen, hogy ilyenkor szennyezettebb egy falu levegője egy nagyvárosénál.

Fotó: futes-gazszereles.hu

Az is megkérdőjelezhető, hogy több településen a fa helyett szenet vagy lignitet osztanak a rászorulók számára – ezek sem szolgálják a környezetünk megóvását. Az azért jó hír, hogy az évtizedekkel ezelőtt meghatározó széntüzelés lassan kiszorul a piacról. A távhő egyébként kiváló megoldás a légszennyezés csökkentésére, mert a fűtőanyagot nagy hatékonysággal égetik el, ám Magyarországon csupán 94 településen van ilyen rendszer kialakítva.

A földgáz a legnépszerűbb

Az áram általánosságban nézve drága, így kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, éppen ezért a felmérés szerint továbbra is a földgáz a legnépszerűbb fűtési módszer. A fa mellett terjed a pelletek használata, azonban az ezzel fűtők kiadásai csaknem a felével nagyobbak a fát használókénál. A költséghatékony megoldások sokaknál fontos szempontot jelentenek, nem szabad elfelejteni azonban azt sem, milyen sokat számít, ha egy épületnek jó a hőszigetelése:

ekkor a fűtésre elhasznált energia akár 50-75 százalékát is megtakaríthatjuk.

Ha elromlott otthonában a gázkészülék, a konvektor vagy a cirkó, akkor nagy kérdés, újítsunk, vagy cseréljünk. A felújítás is rendelkezik előnyökkel, például olcsóbb, és nincs szükség a hatósági engedélyeztetés bonyolult folyamatára, de a cserét csak egyszer kell „túlélni”, és hosszú távon jó megoldást jelent. Bármivel is fűt, érdemes a rendszert szakemberrel ellenőriztetni, mielőtt beköszönt a kemény tél.

környezetszennyezés gáz fűtés
Kapcsolódó cikkek