Cégvilág

Kevesebb projekt indult el az idén

Januártól szeptemberig 1843 milliárd forint értékben kezdődtek kivitelezési munkák, ebből a harmadik negyedév csupán 448 milliárd forintnyi beruházást képvisel.

A remekül indult, időarányosan 24 százalékos bővülést mutató első fél év után a harmadik negyedévben kevesebb építőipari kivitelezés kezdődött el, emiatt az első háromnegyed év összességében 2,7 százalékos mínuszba fordult – derül ki az EBI Építésaktivitási jelentéséből, amelynek prognózisa szerint emiatt elmaradhat az idei rekord az építési piacon.

Januártól szeptemberig 1843 milliárd forint értékben kezdődtek kivitelezési munkák, ebből a harmadik negyedév csupán 448 milliárd forintnyi beruházást képvisel.

Októberig a magasépítési kivitelezések értéke 5 százalékkal esett vissza, jelentős részben a befékező lakásépítők miatt. A magasépítés aktivitás-kezdés mutatója az első kilenc hónapban csaknem 990 milliárd forintos értékig jutott, ebből időarányosan jól teljesített 339 milliárddal a harmadik negyedév.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Visszaesés itt az irodaépítéseknek köszönhetően nem mutatkozott, mert július óta több nagy projekt is beindult, s emellett a finiselő építések volumene is felülmúlja a korábbi átlagokat.

A mélyépítési szektor viszont nagyot fékezett: a harmadik negyedévben az előző negyedévekben elkezdett kivitelezési munkák harmadát sem érte el a megkezdett munkálatok értéke az út- és vasútépítések csökkenése miatt.

A kedvezményes lakásáfa korábban ismert jövő évi határideje már az idén megtörte a lendületet: 2017 azonos időszakában 336 milliárd forint, idén, az első kilenc hónapban már csak 226 milliárd forint értékben indultak társasházi projektek. Az ipariingatlan- és raktárfejlesztők viszont az utóbbi három év rekordját is megdönthetik: a befejezett beruházások összértéke 228 milliárd forintot tett ki, új építés viszont csak 208 milliárd forint értékben kezdődött.

építőipar EBI Építésaktivitás Jelentés lakásáfa
Kapcsolódó cikkek