Cégvilág

A mélyben a lakossági árak

A múlt év végén Budapesten volt a negyedik legalacsonyabb az áram és a legalacsonyabb a földgáz lakossági átlagára 29 európai főváros közül.

A múlt év végén Budapesten volt a negyedik legalacsonyabb a villamos energia és a legalacsonyabb a földgáz lakossági átlagára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által vizsgált 29 európai főváros közül. A hatóság 2018-as utolsó nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az említett budapesti villamosenergia-átlagár 11,61 eurócentet tett ki kilowattóránként, míg a földgázátlagár 3,17 eurócent volt.

Fotó: Békés Megyei Hírlap / Lehoczky Péter

Az elmúlt év decemberében csak Brüsszelben és Londonban csökkent az áram lakossági ára, miközben a német, a román, a ciprusi, az olasz és az észt fővárosban emelkedett.

A legtöbbet Koppenhágában fizettek a villamos energiáért: 32,3 eurócentet kilowattóránként – derül ki a hivatal nemzetközi összehasonlításából, míg a lista végén szereplő Belgrádban 7,22 volt az áram egységára.

A gáz ára Amszterdamban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban, Párizsban és Bécsben csökkent, de emelkedett Athénban és Berlinben. A legtöbbet, 24,01 eurócentet Stockholmban, a legkevesebbet pedig Budapesten kellett fizetni egy kilowattóráért.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

lakossági gáz energia MEKH
Kapcsolódó cikkek