Cégvilág

Az edUcate segíti az OTP Bank agilis transzformációját

Vannak olyan újnak mondható szakterületek, ahol egy 3 éves startup régi motorosnak számít. A szaktudás és a hozzáértés dominált, amikor az OTP Bank az edUcate-et választotta partnerének az agilis transzformáció programjához.

A Szilícium-völgyben valamennyi startup agilisan működik, de egyelőre még inkább ritka az olyan nagy múltú vállalat, főleg Európában, amely nyitna az új irányok felé – áll az OTP Bank közleményében.

Az agilis működésnek, a vállalati agilis hozzáállásnak egyik fő pozitív hozadéka a rugalmasság.

Az OTP Bank transzformációja jelentős stratégiai lépés, és több hullámban zajlik. Jelenleg két divízió, az IT és a retail csapatok agilis transzformációja van folyamatban, amelytől nagyobb ügyfél és munkavállalói elégedettséget, illetve rövidebb fejlesztési időt várnak.

Nem mindig a kor, hanem a tapasztalat számít, olyan csapat segíti az OTP Bank transzformációját, amelynek alapítói nemrég töltötték a 30-at, de szakértőikkel közösen több mint hetvenévnyi tapasztalatuk van a vállalati transzformáció területén.

Az edUcate szakértői gárdája sikerességének számlájára lehet írni a fent említett szakértelem és tapasztalat mellett azt is, hogy ők nem bort isznak és vizet prédikálnak, hanem maguk is agilis felfogással és módszerekkel működnek.

Hozzáállásunkban és értékeink között szerepel az ügyfelek számára történő, folyamatos értékteremtés és a szakmai, gondolkodásbeli diverzitás, amit az OTP Bank átalakulóban lévő csapatai napról napra éreznek és hasznosítanak. Élő és követendő példát mutathat minden csapatnak, amely törekszik az agilis szemlélet elsajátítására

– nyilatkozta Nőthig-Hegedüs Enikő, az edUcate társalapítója és ügyvezetője.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kisfalvi Bence, az OTP Bank Agilis Módszertani igazgatója korábban a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy egy jól megtervezett folyamatról van szó, már hónapokkal az indulás előtt képzéseken vettek részt a munkavállalók. Akiben van megfelelő nyitottság a tanulásra és az új befogadására, az mindenképp megtalálja a számítását az új szervezeti működésben is.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy bár piaci helyzetük erős,felismerték, hogy az innováció felgyorsításához új típusú munkaszervezésre van szükség.

Az ügyfelek is egyre gyorsabb és egyedibb kiszolgálást igényelnek, így, ha lépést akarnak ezzel tartani, hatékonyabb működés kell.

Az agilis coach-okkal kapcsolatban Kisfalvi Bence kiemelte, hogy a feladatuk komplex: egyfajta támogató funkcióval rendelkeznek, abban segítenek, hogy valóban csapatként működjenek az egyes squadok, ráadásul képesnek kell lenniük kezelni a működésbeli és a személyes problémákat is.

https://www.youtube.com/watch?v=HlvTSuP4Oik&feature=youtu.be

Az átállás meglehetősen sok prevenciós intézkedést szükségeltetett: több száz ember ellátásáról kellett gondoskodni, ez egyben komoly logisztikai kihívást is jelentett. Amit fontosnak tartunk, hogy a squadok számára megfelelő közös munkaterületet biztosítsunk, ahol a közös alkotásnak lehetőséget adunk. Emellett olyan kollaborációs tereket hozunk létre minden szinten, ami alkalmas szűk körű beszélgetésekhez, vagy az önálló elmélyülő munkához, valamint a lazításra, rövid kikapcsolódásra alkalmas irodarészeket is kialakítunk.

Pozíciója erősödését várja az agilis módszertől az OTP Bank

Agilis működésre állt át januártól az OTP Bank két területe a lakossági termékekkel és az ehhez kapcsolódó IT fejlesztési részlege, amitől az innováció felgyorsulását, és digitális piaci pozíciójának erősödését várja – mondta a változásokról Kisfalvi Bence, az OTP Bank Agilis Módszertani igazgatója a Világgazdaságnak.

 

edUcate agilis működés OTP Bank
Kapcsolódó cikkek