Cégvilág

A kóklereknek is teret ad a konjunktúra

Továbbra is a nyílászárók cseréje vezeti a lakóingatlanokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi panaszok listáját, amelyre hamarosan feliratkozhatnak a sok millió forintos kertépítések is.

Továbbra is a nyílászárók cseréje vezeti a lakóingatlanokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi panaszok listáját, amelyre hamarosan feliratkozhatnak a sok millió forintos kertépítések is.

A tömeges lakásátadások kora még nem érkezett el, ezért nem ömlött a békéltetőtestületekre a várt panaszáradat a sietve befejezett kivitelezések nyomán – tájékoztatta a Világgazdaságot Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke. Mint mondta, jót tett a csúcsra járatott építőiparnak a kedvezményes lakásáfa részleges meghosszabbítása (a 2018. november 1-jéig érvényes építési engedélyt szerző projektek 2023-ig 5 százalékos áfával értékesíthetők), mert csökkent a hibákhoz vezető kapkodás veszélye. Az újlakás-piacon egyelőre az átadások csúszása okoz bosszúságot a vevőknek, a lakásfelújítóknak viszont változatlanul a számla nélkül dolgozó kóklerek. A megrendelők naivitása határtalan, hiába hangos a hazai sajtó a szakemberhiánytól, a postaládában szórólapon ajánlkozó névtelen, azonnal munkára fogható szerelő mégsem tűnik gyanúsnak, még akkor sem, ha a telefonszámán kívül semmit nem tudni róla. A számla nélkül végzett lakossági felújításokból ered a legtöbb vitás és reménytelen ügy az építőiparban, ahol a szürke- és feketegazdaságból változatlanul sokan megélnek. A szektor fehérítéséért zajló küzdelemben a korszerűsítést támogató állami pályázatok jó szolgálatot tesznek, erősítik a fogyasztóvédelmet, miután azok kifizetése számlákhoz kötött – tette hozzá Baranovszky.

Az otthonteremtési kedvezményekkel felpörgött lakás- és családiház-építések nyomán megnövekedett a kertépítésekre szóló megrendelések száma is. A békéltetőtestületi elnök szerint különösen az öntözőberendezésekkel kombinált kertek építőit és kivitelezőit kell nagyon gondosan megválasztani, hiszen sokmilliós érték mehet kárba, ha hozzá nem értőkkel szerződnek a megrendelők. A növények vásárlására is jellemzően több százezer forintot költenek az építkezők, fontos, hogy szakszerű legyen a tervezés és a beültetés, aminek az árát ráadásul utólag nehéz visszakövetelni, ha elpusztulnak a növények. Ugyancsak kiemelt figyelmet igénylő terep fogyasztóvédelmi szempontból a napelemek, napkollektorok szerelése. A megújuló energiával működő technológiákra növekvő igény mutatkozik, a kivitelezők viszont szakemberhiánnyal küzdenek – jelezte Baranovszky György, és hozzáfűzte azt is, hogy a részpiaconként hirtelen megugró megrendelésszám jellemzően mindig problémákat szül, mert a sok munka tág teret ad a kóklereknek.

Habár az építőipari szolgáltatásokra mindössze a bejelentések

3 százaléka vonatkozott tavaly – 5937-ből 186 –, a Budapesti Békéltető Testület éves összegzése szerint a sokszor milliós ügyérték miatt ezek összességében is jelentősek voltak, akárcsak a még kisebb számú, de szintén jelentős értékű utazási szerződésekben rögzített értékek.

Tipikus építőipari panaszok

A tíz legproblémásabb terület között a napkollektor-szerelés már két éve szerepelt a víz-, gáz- és fűtésszereléssel együtt, összességében csaknem minden tizedik bejelentés ilyen munkákra vonatkozott. A nyílászárók cseréje 55 százalékkal volt jelen

a legfrissebb, 2017-es statisztikában, ezeken kívül a ház- és lakásfelújítások szerepelnek még a lista elején 13 százalékkal.

építőipar Budapesti Békéltető Testület
Ezek is érdekelhetik