Cégvilág

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

A Mátrai Erőmű Zrt. hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően a Bükkábrányi Fotovoltaikus Projekttel kezdte meg a nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházások sorát.

A Mátrai Erőmű Zrt. leányvállalatának beruházásában, 22,6 megawattnyi napelem beépítésével az ország legnagyobb fotovoltaikus erőműve kezdte meg működését. A bükkábrányi fejlesztésnek köszönhetően mintegy 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai széndioxid-kibocsátás. A beruházás része a vállalat hosszú távú, megújuló energiákon nyugvó fejlesztési stratégiájának, melynek célja a vállalat piaci pozícióinak megőrzése – olvasható az erőmű közleményében.

Szerdán hivatalosan is átadták Bükkábrányban Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét.

A Mátrai Erőmű ZRt. 100 százalékos tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. 5,4 milliárd forintba kerülő beruházása saját erőből, illetve a Gránit Bank Zrt. finanszírozásában valósult meg. A kivitelező fővállalkozó a SPIE Hungária Kft és a német bejulo GmbH volt.

A közlemény szerint a tavaly szeptemberi alapkőletétel után februárban kezdődött meg a próbaüzem, és április 1-jétől már kötelező átvételi rendszerbe értékesíti a megújuló villamosenergiát az erőmű. A kedvező időjárásnak köszönhetően már sikerült megközelíteni a névleges 19,95 MW-os teljesítményt. Az éves várható termelés 25 gigawattóra, amely mintegy 10 ezer háztartás átlagos éves villamosenergia igényét képes fedezni, tisztán megújuló forrásból előállítva. A fejlesztésnek köszönhetően körülbelül 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai széndioxid-kibocsátás.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP (illusztráció)

A korábbi meddőhányó 32 hektáros, rekultivált területén létesített erőmű 63.840 darab, egyenként 355 wattos napelemből áll. A területen 10 kompakt inverter-transzformátor állomást helyeztek el, a megtermelt villamos energiát 35 kilovoltos feszültségszinten, a bükkábrányi telephely meglévő alállomásán keresztül táplálják az ÉMÁSZ hálózatába.

A Mátrai Erőmű Zrt. hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően a Bükkábrányi Fotovoltaikus Projekttel kezdte meg a nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházások sorát, amelyek a bányaművelés és erőmű-üzemeltetés után felhagyott területeken valósulnak majd meg. A vállalat célja, hogy a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel megőrizze piaci pozícióit, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, az itthon fogyasztott áram 15 százalékát a Mátrai Erőmű Zrt. állítsa elő.

Mátrai Erőmű Zrt. émász naperőmű
Kapcsolódó cikkek