Cégvilág

Konzorcium építi a Váci úti üzleti negyedet

Befektetőtárssal tervezi megépíteni a Váci úti üzleti negyedet a Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt., amely előrehaladott tárgyalásokat folytat a gigantikus projektet finanszírozó konzorcium létrehozásáról – értesült a Világgazdaság.

A City 2020 néven beharangozott városnegyed kialakításában az Optima Befektetési Zrt. az ingatlanokkal vesz részt. A 7,5 hektáros, egybefüggő területet 2016 őszén 55,2 millió euróért, akkori áron mintegy 17 milliárd forintért vették meg a jegybanki alapítványok. A telken 150 ezer négyzetméternyi iroda és 100 ezer négyzetméternyi egyéb funkciójú ingatlan épülhet. A két tulajdonostól megvásárolt egykori gázgyári és volt csavargyári terület értéke 2016 szeptembere óta 15-20 százalékkal emelkedhetett, az üzletet még az ingatlanár-robbanás kezdetén ütötték nyélbe. A terület egyik része üres, a másik felén működnek üzletek, amelyek a bontásig valószínűleg maradhatnak, hiszen a bérlőik addig is fizetnek bérleti díjat.

A Váci úton egyelőre minden változatlan, de közben már több nemzetközi építésziroda is elkészítette az új városnegyedre a 65-75 méteres magasházakkal variált mestertervét. (Az ugyancsak a Váci úton álló, volt Vízmű-székház 61 méter magas, az Árpád híd közelében a GTC 90 méteres és a HB Reavis is hasonló, 65 méteres épületet fejleszt.)

A Pallas Athéné Alapítványok Váci úti telkein a Világgazdaság információi szerint Budapest legintenzívebben fejlődő irodafolyosójának új központját akarja kialakítani az Optima, élve a lehetőséggel, hogy a környéken építkező fejlesztőkkel ellentétben nem egy-egy önálló telket, hanem összefüggő, komplexen tervezhető területet birtokol. A környékbeli irodaházakból és azok környékéről hiányzó szolgáltatásokkal felszerelt központot minden építészeti mesterterv nyitott, átjárható, üzletsorokkal övezett sétányokkal, parkokkal gazdagított negyedként képzeli el – különböző stílusban. A projektről egyelőre csak feltételes módban lehet hallani, az építési engedélyek alapját képező részletes koncepciót vélhetően a majdani pénzügyi befektetővel akarják kialakítani. A beruházás nagyságáról és ütemezéséről éppen a végleges tervek hiányában nem nyilatkoznak. Ami biztos, hogy miután a kormány kiemelt beruházássá minősítette a City 2020 tervét, az engedélyezés gyorsabb lesz az átlagosnál. A beruházás finanszírozásához bevonni tervezett külföldi pénzügyi partnerrel – piaci szereplők információi szerint – a nyárra öntheti formába az Optima a megállapodást. Az is a projekt tervezése során érlelődhetett ki, hogy szükség lesz befektetőtársak bevonására, erről ugyanis kezdetben nem volt szó. Igaz, a finanszírozás módjáról és forrásáról sem. A hosszú távú irodakeresleti előrejelzések az üzleti negyed létjogosultságát vetítik előre, ami – hozzátéve a nagyberuházások építőipari elszívó hatását – egyelőre nem készteti sietségre a jegybanki alapítványok vagyonkezelőjét.

Vagyonmérleg

Tavaly 4,2 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat a Pallas Athéné Alapítványok, ezzel – korábbi közlésük szerint – eddigi legsikeresebb évüket zárták 2014-es alapításuk óta. Az összvagyon 2018 végére 272,7 milliárd forint lett, 6,33 milliárddal több, mint amekkora az alapításakor volt. Az alapítványok több mint 7,8 milliárd forint értékben támogattak csaknem másfél ezer oktatási és tudományos pályázatot. | VG

A mestertervekben

65-75

méteres magasházak szerepelnek

MNB alapítványok
Ezek is érdekelhetik