Cégvilág

Jönnek előre az ázsiai cégek a részvényesi értékteremtésben

Bár az élen leginkább az észak-amerikai cégek állnak, az ázsiaiak bizonyos esetekben túl is szárnyalják az értékteremtésben a régebben színen lévő amerikai társaikat – mutat rá a Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó kutatásában.

A részvényesi értékteremtés alapján a tíz legnagyobb piaci kapitalizációjú cég között hét amerikai mellett két ázsiai szerepel: az egyaránt kínai Kweichow Moutai és a Tencent Holdings.

Az ázsiai cégek felzárkózási folyamata nyilvánvalóvá vált
Fotó: expatsnews.wordpress.com

A Top 10-ben Európát az orosz Lukoil képviseli a 10. helyen, majd a 12. pozícióban következik a francia luxus divat cég, a Kering – olvasható a cégfelméréssel kapcsolatos felmérésében.

Miről szól?

A BCG 21 éve teszi közzé a világ legnagyobb részvényesi értéket teremtő vállalatainak rangsorát az előző ötéves időszak átlagában a teljes részvényesi megtérülés (Total Shareholder Return) alapján. A TSR a részvényárfolyam-nyereség és az osztalékhozam kombinációja egy adott időszak alatt és a részvényesi értékteremtés teljesítményének legátfogóbb mutatója.Az első 20 között az USA fölénye mellett öt ázsiai cég szerepel: az előbbi két kínai cég, valamint az indiai HDFC Bank, a China Yangtze Power és a japán Sony, írják.

A 100 legjobb között azonban már megjelenik az ázsiai fölény, hiszen itt a kontinenst 55 cég képviseli, míg Észak-Amerikát 28, a fennmaradó helyeken pedig az európaiak mellett 1-1 ausztrál és dél-afrikai cég, valamint 3 brazil osztozik, részletezik.

Az iparágak top tízes listáján szereplő 330 vállalat 45 százaléka ázsiai és 29 százaléka észak-amerikai.

Összefoglalva a jelentést:

  • 2014 és 2018 között a 10 legnagyobb részvényesi értéket teremtő cég ötéves teljes részvényesi megtérülése 27 és 54 százalék között szóródott és átlagosan 35 százalék volt.
  • A részvényesi értékteremtés alapján az Nvidia, a Broadcom és a Netflix immár harmadik éve szerepel az első öt között. Az Adobe Systems most csatlakozott a top ötbe, míg a kínai Tencent a negyedik helyről a nyolcadikra csúszott. A Facebook a tavalyi ötödik helyről a 33. pozícióba esett vissza, ami nem meglepő a 2018 negyedik negyedévében bekövetkezett piaci korrekció fényében.
  • Az adatbázisban szereplő vállalatoknál az ötéves átlagos TSR 8,2% volt, ami összhangban van a hosszú távú globális tőkepiaci hozamokkal. Az egy évvel korábbi összevetésben – a 2013-2017-es időszakban – az átlagos TSR még 15,6 százalék volt, ami az adott ötéves időszak erős piaci optimizmusát tükrözte.
  • A legnagyobb TSR-t teremtők a technológiai és a média szektorokból kerültek ki, ahogy egy évvel korábban is. Mellettük az orvostechnikai és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó cégek voltak még relevánsak az első 20 helyezett között.
  • A 33 vizsgált iparág közül az egészségügyi szolgáltatások szektor vitte a prímet az éves medián 17 százalékos TSR-jével, megelőzve az egészségügyi technológia szektort, a pénzügyi infrastruktúra-szolgáltató (15%) és a technológiai (14%) szektorokat.
  • Boston Consulting Group Ázsia felmérés cégek
    Kapcsolódó cikkek