Cégvilág

Komoly megújulást terveznek a Tigáznál

Nagy hálózatfejlesztésen van túl a MET csoport által a közelmúltban megvásárolt Tigáz Zrt., de az igazi értékteremtés csak most jön. A Világgazdaságnak Lehőcz Balázs, a társaság igazgatósági elnöke, egyben a csoport eszköz- és energetikai infrastruktúrával foglalkozó vállalatának vezetője nyilatkozott.

Mi derült ki a Tigáz átvilágításából? Utólag is reálisnak tűnik a társaságért a MET Magyarország Zrt. által kifizetett vételár?

Az adatszobában feltöltött és a menedzsmentinterjúk során kapott információk helytállók és korrektek voltak. Nem igazolódott be az a sok iparági szakértő által korábban jelzett probléma sem, amely szerint a Tigáz hálózata nincs túl jó műszaki állapotban. A tanácsadók bevonásával készült, nagyon részletes, 2018 végén zárult átvilágításnak köszönhetően megértettük a társaság működésének minden részletét, és megtaláltuk, hol érdemes vagy célszerű módosítani. Az eladóval, az olaszországi Enivel egyébként is jó a kapcsolatunk, több országban együttműködünk a kereskedelemben.

Mely területen kellett vagy kell változtatni?

Nyolc-tíz éve például nagy probléma volt a Tigáznál a hálózat mérési különbözete miatt a gázveszteség, ami két dologból eredt: a hálózati elemek minősége és ellenőrzése nem ütötte meg a legjobb iparági gyakorlat szintjét, és a tizenkét megyére kiterjedt ellátási területen sok volt a szabálytalan vételezés. Ez utóbbira a legelterjedtebb módszer a mágnesezés volt. Egész kis gyűjteményünk van az ezzel kapcsolatos eszközökből, anekdotákból. Ezt a feladatot azóta sem szerveztük ki.

Lehőcz Balázs
Fotó: Koncz György

Még mit léptek?

Végrehajtottunk egy 5-10 milliárd forintba kerülő hálózatfejlesztést – ez a munka folyamatos –, amelynek eredményeként az energiahivatal nyilvántartása szerint is a Tigáz hálózati mérése számít a legjobb iparági gyakorlatnak. Nemcsak vezetékeket, hanem például mérőberendezéseket és nyomásszabályozókat is cseréltünk. Előzőleg voltak ugyanis olyan nyomásszabályozóink, amelyek ugyanazt a mennyiséget különböző hőmérsékleten másnak mutatták. Mára a mérési pontatlanságoknak ezt az okát szinte teljesen kizártuk. A másikon még dolgozunk: a fogyasztói szokások feltérképezésével, modellezésével igyekszünk megtalálni azokat az épületeket – például nagyobb panziókat –, amelyeknek a gázvezetékeit eleve úgy építették, hogy lett egy mért és egy méretlen szakaszuk is. A hitelesített mérők és nyomásszabályozók telepítése már korszerű munkairányítási rendszerben zajlik. Összességében azonban műszaki területen alapvetően korábban is magas minőségben dolgozott a Tigáz.

 

A teljes interjú a Világgazdaság hétfői számában olvasható

tigáz met csoport
Kapcsolódó cikkek