Cégvilág

Bázishatás húzhatta le a Magyar Telekom profitját, teljesíthető az idei cél

A Magyar Telekom árbevétele három és fél, nyeresége 16 százalékkal csökkenhetett a piaci konszenzus szerint. A lapunknak nyilatkozó elemzők úgy látják, a cég 2019-es célkitűzése azért teljesíthető.

A szerdai piaczárást követően jelent idei második negyedévéről a Magyar Telekom. A telekommunikációs cégtől az egy évvel korábbinál gyengébb eredményt vár a piac, amit a szakértők a 2018-as második negyedév magas bázisértékével magyaráznak.

A tegnap kiadott elemzői konszenzus szerint a Magyar Telekom árbevétele 3,5 százalékkal, 162 milliárd forintra csökkenhetett a június végével zárult három hónapban.

Az EBITDA és az üzemi eredmény kismértékben, 1-1 százalékkal meghaladhatta a tavalyi második negyedévit, az adózott eredmény azonban számottevően, 16 százalékkal eshetett vissza az egy évvel ezelőtti 13,7 milliárdról 11,5 milliárd forintra.

A bevételcsökkenést leginkább a tavalyi magas bázis magyarázza, a kiemelkedően erős 2018. második negyedéves számokat idén nem tudta megismételni a vállalat.

Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A Magyar Telekom tavalyi második negyedéve döntően a rendszer-integrációs üzletág 33 milliárd forintra növekvő bevételeinek hatására sikeredett nagyon erősre, amit egyszeri nagy összegű, több milliárd forintos tételek is megemeltek.

Az üzletág árbevétele a most zárult időszakban tízmilliárd forinttal kisebb lehet, főleg emiatt várható az árbevétel csökkenése

– mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC Securities elemzője. Visszaesésre számít a rendszer-integrációs üzletágban Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője is, aki szerint főként az állami megrendelések visszaesése miatt zsugorodhatott a szegmens bevétele.

Az alacsonyabb profittartalom miatt a rendszer-integrációs bevételeknek csak minimális hatásuk lesz a nyereségre, a KBC előrejelzése szerint elsősorban a béremelésekből adódó többletköltségek húzhatták vissza az üzleti eredményt.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Magyar Telekom gyorsjelentés elemzői konszenzus rendszerintegráció
Kapcsolódó cikkek