Cégvilág

Célpontba került a „füstmentes” Főtáv

A Főtáv biomassza-erőművet akar építeni a Kunigunda utcai telephelyén, füsttel akarja elárasztani a kerületet – terjed az interneten a politikai indíttatású hír, amelynek a politikai részét nem taglaljuk.

A Főtáv biomassza-erőművet akar építeni a Kunigunda utcai telephelyén, füsttel akarja elárasztani a kerületet – terjed az interneten a politikai indíttatású hír, amelynek a politikai részét nem taglaljuk. Tény, hogy korábbi közlése szerint a társaság valóban készül egy biomassza-beruházásra, igaz, az nem erőmű lenne, hanem fűtőmű, vagyis a létesítmény nem áramot, hanem hőt termelne. Még fontosabb, hogy olyan lenne, mint amelyik a pécsi vagy a miskolci hőellátásról is gondoskodik anélkül, hogy az érintett városokat füsttel árasztaná el.

A Világgazdaság megkeresésére a társaság közleményt adott ki.

Ebben kiemeli, hogy a legújabb innovatív technológiai beruházásaival, a régi technikai megoldások kivezetésével folyamatosan növeli a távhőrendszer hatékonyságát, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást, tovább növelve a távhőrendszer környezetbarát jellegét. E tevékenységébe illeszkedik a korábbi olajtüzeléses technológia kivezetése az óbudai fűtőműben, amelyet 2018-ban teljesen megszüntetett, az ott lévő berendezéseket pedig a tervek szerint modern energiatárolóvá alakítja át. A két tízezer köbméteres tároló közül az egyiket már kitisztították, a másik tisztítása még tart.

Szakemberek karbantartást végeznek a Főtáv Zrt. Kunigunda utcai fűtőművében.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A Főtáv emlékeztet, hogy – Budapest vezető és az ország legnagyobb távhőszolgáltatójaként – a hosszú távú stratégiájában kiemelten szerepel a környezetbarát fűtési mód hatékonyságának növelése, hogy új kapukat nyisson a zöldenergia irányába, és a világ fejlett városaihoz hasonlóan egyre nagyobb arányban használja az előállításhoz a települési hulladékokat és a megújuló energiaforrásokat. Ehhez hangolta a beruházási tervét is, amelynek fontos eleme a fővárosi távhővezeték-gyűrű kiépítése, amelyre a főváros belső területeit is rá lehet majd csatlakoztatni. Így jelentősen csökkenthető lesz az üvegházhatást okozó légszennyező anyagok kibocsátása. A fejlesztések másik iránya az energiahatékonyság növelése.

A társaság a Budapest éghaj­latváltozási platform tagjaként tevékenyen részt vett a főváros klímastratégiájának kidolgozásában. A konkrét intézkedések és feladatok végrehajtását 2030-ig előirányzó dokumentum megerősíti, hogy össz­európai, tehát hazai cél is az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése. Ebben kiemelt szerepe van a Főtáv távhő-rekonstrukciós programjának, amely a már említett hőgyűrű kiépítésén, vagyis a szigetszerűen működő hőkörzetek összekapcsolásának feladatán belül külön megemlíti a Kéménymentes Belváros programot, a távhűtőrendszer kiépítését, és a megújuló energiahordozók részarányának növelését.

A Kéménymentes Belváros program keretében a távhővezetéket Dél-Budáról az Erzsébet hídon át a pesti oldalra viszik át. A stratégiai gerincvezeték-beruházás első üteme a tervek szerint 2022-re készül el. A hőgyűrű kiépítése a Belváros szmogmentesítéséhez és a rozsdaövezetek felértékelődéséhez vezethet. Kialakításával – több mint 40 milliárd forintos, uniós és saját forrásból, valamint mintegy 19 milliárd forintnyi, Európai Beruházási Bank által nyújtott hitelből finanszírozott beruházással – néhány év alatt jelentősen javítható lesz a főváros levegőminősége. Ez úgy érhető el, hogy a nyolc szigetszerűen működő hőkörzetet összekötik, egy egységes hálózatot létrehozva.

energia Főtáv vállalatok
Kapcsolódó cikkek