Cégvilág

Lakosztály helyett luxusbérlakás

Egyre kevesebben akarják airbnb-zésre berendezni frissen vásárolt ingatlanjukat, ehelyett megjelent a luxusbérlakások piaca.

Két éve volt a csúcson az Airbnb-láz, akkor szó szerint elárasztották a magyar lakberendezőket megbízásokkal a rövid távú lakáskiadásra szánt lakások újdonsült tulajdonosai – tájékoztatta a Világgazdaságot Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke. Minden tizedik megbízás bérbeadásra vásárolt lakás kicsinosítására szól, de ez már nem felfutás, hanem inkább visszaesés, a megrendelők körében ismét megnőtt a saját célra lakberendezést kérők aránya.

Ács Erzsébet lakberendezői tapasztalatai szerint a kifejezetten bérbeadásra vásárolt lakások piacán három kategória körvonalazódott mostanra. Az egyiket határozottan a rövid távú lakáskiadás felpörgése hívta életre, és tette tömegessé. Ebben a szegmensben a minimális büdzséből finanszírozható, de rendkívül látványos elemekkel, mutatós fotókkal meghirdethető ingatlanok kialakítására szól a megbízás.

A néhány napra érkező, úgynevezett bulituristákra fókuszáló bérbeadók extra ötleteket várnak, a lakás egy-egy szegletét, egy bútort vagy falrészletet kell hangsúlyosan megformálni. A szakember kiemelte, hogy a felújításkor nem maradhatnak ki a kevésbé frekventált helyiségek sem, a fürdőszoba lehet ugyan jellegtelen, de megbízható minőségű anyagokkal, esztétikusan és modern megoldásokkal fel kell újítani azt is. Sőt, a vizeshelyiségek karbantartására külön figyelmet kell fordítani, azoknak még a hosszas és rendszerint kevésbé gondos használat után is újnak kell látszaniuk.

A fűtés, az elektromos szerelvényezés, a víz- és gázvezetékek felújítása alapelvárás a lakás megbízható üzemeltetése miatt is. A komfortosság is fontos, de bizonyos funkciókat lehet lazábban kezelni, mint a hosszú távú bérbeadásnál. Ilyen igazából a konyha, a néhány napra érkező fiataloknak nem elvárásuk, hogy főzőcskézni tudjanak a lakásban, egy minikonyha vagy egy mikrohullámú sütő is megfelelő lehet.

A Budapesten, Bécsben, Prágában vagy szinte bármelyik európai nagyvárosban kiadásra hirdetett lakások között látványra ma már szinte semmilyen különbség nincs, a vendégek elvárásaiban sem igazán. Legyen a lakás rendkívül jól megközelíthető helyen, tömegközlekedési csomópontban, de legyen csendes és jól kihasználható. Előnyben vannak a dupla komfortos, több hálószobás, de jó áron kibérelhető belvárosi ingatlanok. Mint a LOSZ elnöke mondja, tipikus feladat a lakás átszabása, például kamrából mosdót kiépíteni, hogy akár egy nagyobb család vagy többtagú baráti közösség is meg tudjon ott szállni. Markáns célközönségnek számítanak azok, akik lakosztályt vagy több hotelszobát nem tud megfizetni, de szeretnének együtt lakni, amire megfelelő lehet egy jó kialakítású, közepes méretű lakás is.

A hosszú távra bérbe vett ingatlanok már nemcsak szálláshelyül szolgálnak, hanem igazi otthonként is, ezek berendezésekor a minőségi, kényelmes és praktikus bútorok és kiegészítők már inkább előtérbe kerülnek, mert nem csak az számít, hogy jól nézzen ki.

A klasszikus rövid és hosszú távú bérlői elvárások mellett egyre jobban megfigyelhető trend, hogy megjelentek azok az anyagilag tehetős emberek is a célcsoportban, akik nem szállodában kívánnak megszállni, hanem full extrás lakásokban – mondta a lakberendezők szövetségének vezetője. Ez az új szegmens méretben is külön kategória, elsősorban a nagy alapterületű, száz négyzetméter fölötti belvárosi lakásokat vagy budai zöldövezeti villákat foglalja magában. Ezek a luxuslakások a legextrább szaniterekkel, dizájntárgyakkal színesítve, jellemzően a munka miatt néhány hónapra érkező üzletembereknek, felső vezetőknek jelentenek megfelelő megoldást a magánbérlakások szűkös budapesti piacán.

Az elmúlt két-három évben megugrott lakásárak miatt elapadóban van a bérbeadásra vásárolt, felújításra és átalakításra szoruló ingatlanokból származó megbízások mennyisége – tudtuk meg. A bérleti díjak ugyanis nem tudták követni a lakásárakat, és a felújítási költségek is elszaladtak, ezért egyre kevesebben mernek belevágni az egyre kisebb hozamot biztosító bizniszbe.

Helyi motívumok

Hozzáadott dizájnötletekkel igyekeznek a bérbeadók kitűnni az óriási kínálatból világszerte. A kiadó lakások között böngészőknek feltűnik, hogy milyen nagy mértékben eluralta a lakberendezési piacot egy bizonyos ingatlankategóriában a fiatalos, megfizethető termékeket kínáló skandináv áruházlánc. Az otthoni kanapé vagy fotel, a kedvelt étkezőgarnitúra, könyvespolc vagy szőnyeg gyakran köszön vissza valamelyik távoli városban kiszemelt kiadó lakás nappalijában. Az uniformizáltság ellen egyedi mintával, helyi motívumokkal vagy valamely ikonikus épület jól ismert sziluettjét ábrázoló, egyedi nyomású tapétával vagy fotókkal is lehet tenni. | vg

 

Lakberendezők Országos Szövetsége
Ezek is érdekelhetik