Cégvilág

Szépen bővül a hazai flottapiac

Több mint 16 százalékkal bővült a flottafinanszírozási piac az első fél évben, így a tavalyi visszaesés után az idén újra növekedés következhet. A flottaterület részesedése 12 százalék környékén mozog a lízingpiacon, ezzel a harmadik legfontosabb szegmens.

Az első fél évben megközelítette a 46,6 milliárd forintot a flottafinanszírozási szerződések összege a magyarországi lízingpiacon, ami látványos, 16,5 százalékos bővülés az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Eszerint – hacsak valamilyen hirtelen érkező, drasztikus változás nem történik –

idén újra növekedés jöhet a piacon a 2018-as bő 7,5 százalékos visszaesés után.

Szerencsésebb esetben pedig új rekord is születhet idén a flottafinanszírozásban, hiszen a 2017-es, 86,8 milliárdos szerződési volument az idei első fél év adatai alapján egyáltalán nem tűnik lehetetlennek túlszárnyalni.

Fotó: AFP

A flottaüzletág átlag feletti, idei első félévi növekedése nyomán a terület részesedése is emelkedett kissé a lízingpiaci szegmensen belül: a személyautó- és kishaszonjármű-finanszírozás és a teherautó-üzletág után a harmadik legnagyobb terület (a mezőgépekkel együtt) a maga 12 százalék körüli súlyával.

Nemcsak a finanszírozó lízingcégek, hanem a teljes magyarországi újautó-piac számára is kedvező a flottapiac növekedése.

Más kérdés, hogy az előttünk álló időszak kilátásai nem egyértelműen pozitívak, miután egyre több a bizonytalanság a külső környezet várható alakulásában. Az első hét hónap értékesítési adatai mindenesetre biztatóan alakultak, annak ellenére, hogy júniusban volt egy kisebb megtorpanás.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

flottapiac flotta lízing
Kapcsolódó cikkek