Cégvilág

Románia lecsapná a törökök kezéről a Volkswagen gyárat

A Volkswagen eredetileg Törökországban, Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet lépesíteni.

Románia megfelelő feltételekkel rendelkezik a Volkswagen eredetileg Törökországba tervezett üzemének felépítéséhez, véli a brassói német gazdasági klub elnöke, Werner Braun.

Románia megfelelően képzett, és az országba települt autóipari beszállító cégeknek köszönhetően járműipari technológiai tapasztalatokkal is rendelkező munkaerővel rendelkezik

– mutatott rá Braun az újságíróknak a romániai Sinaia üdülővárosban.

Fotó: AFP

A Volkswagen eredetileg Törökországban, Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet lépesíteni, amelynek beruházási költségét a német Automobilwoche autóipari szaklap a Volkswagen részéről 1,2-1,5 milliárd euróra, a beszállító cégek részéről pedig további egymilliárd euróra becsülte. Az autóipari üzemberuházás mintegy négyezer munkahelyet teremtene.

A Volkswagen Törökország szíriai katonai akciója miatt napolta el döntését a beruházás megvalósításáról.

Értesülések szerint a Volkswagen Bulgáriát részesítené előnyben az üzem alternatív telephelyeként, de Románia is jelezte készségét a beruházás befogadására.

Mégpedig azzal az indokkal, hogy az országba települt számos német vállalatnak köszönhetően a helyi munkaerő már elsajátította a német munkakultúrát. A politikai környezet azonban Romániában nem eléggé stabil és korrupciós vádakkal terhelt, ezért „meglehetősen problémás” Werner Braun szerint.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek