Cégvilág

Harminchat televízió és rádió jutott összesen 146,5 millió forintos támogatáshoz

A tanács több, rádiós frekvenciával kapcsolatos pályázati döntést is hozott, továbbá bírságokat szabott ki műsorkvóta-kötelezettséggel kapcsolatos mulasztások miatt.

Rádiós frekvenciákról döntött a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága.

A közlemény szerint a médiatanács véglegesítette és csütörtökön honlapján közzétette a Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi, pénteken pedig publikálja a Miskolc 103,8 MHz körzeti, rádiós frekvencia pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat január 20-án, illetve 29-én lehet majd benyújtani.

A testület elfogadta a Kecskemét 97,7 MHz körzeti, valamint a Székesfehérvár 99,2 MHz helyi rádió pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű hasznosítással. A kecskeméti tervezet csütörtök óta, a székesfehérvári pénteken lesz olvasható az NMHH honlapján.

A Szombathely 97,1 MHz és a Kaposvár 97,5 MHz helyi, a Pécs 94,6 MHz körzeti rádiós frekvenciák közösségi jellegű, valamint a Békés 94,4 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű rádiós hasznosítását célzó eljárásban a pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát is elvégezte a grémium. A szombathelyire pályázó Lánchíd Rádió Kft.-t, a kaposvári és pécsi eljárásban pedig mindkét pályázót, a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t is nyilvántartásba vette a médiatanács, míg a békésiben hiánypótlásra szólította fel mindkét pályázót, a GloboSys Hungary Kft.-t és a ProjektPro Bt.-t.

Fotó: Shutterstock

Hozzájárult a testület ahhoz, hogy az FM 4 Rádió Kft. – egy hónap halasztással – legkésőbb február 3-án kezdje meg Mária Rádió néven működő médiaszolgáltatását a Göd 97,3 MHz körzeti, illetve a Törökbálint 97,6 MHz helyi frekvencián.

A médiatanács engedélyezte a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány számára miskolci médiaszolgáltatásának vételkörzet-bővítését a sátoraljaújhelyi, encsi, valamint a gyöngyösi, az egri és a hatvani jogosultságaival az eddigi hálózatba kapcsolódás helyett, valamint azt, hogy a Hegyalja Média Kft. tokaji rádiójával hálózatba kapcsolódjanak. Emellett engedélyezte, hogy a szolgáltató a Szent István Rádió nevet használja.

A szolgáltató kérelmére a médiatanács engedélyezte azt is: a Katolikus Rádió Zrt. hatósági szerződése tartalmazza, hogy a médiaszolgáltatása interneten is elérhető.

A testület

elutasította az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. azon kérelmét – a szolgáltató ismételt jogsértései miatt, a médiatörvénynek megfelelően -, hogy a Miskolcon és Mezőkövesden fogható, jövő áprilisban lejáró körzeti, közösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságát hosszabbítsák meg

– áll a közleményben.

Az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. kérelmét a Miskolcon és Mezőkövesden fogható, jövő áprilisban lejáró körzeti, közösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítása iránt – a szolgáltató ismételt jogsértései miatt a médiatörvénynek megfelelően – elutasította a testület.

Bírságok szerződéses vállalások megsértése miatt

A debreceni Európa Rádió szolgáltatójára negyvenezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács, amiért eltért saját megnevezésétől, valamint kevesebb a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest egy vizsgált októberi adáshéten.

Húszezer forintos bírságot szabott ki a grémium a Karcag FM szolgáltatójára, mert egy vizsgált szeptemberi adáshéten a hatósági szerződésben szereplő napi 16 órás műsoridőhöz képest 24 órában szólt a rádió, és kevesebb szöveget, magyar zenét, helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő, kisebbségi és közszolgálati műsort, valamint több zenét tett közzé az általa vállaltaknál.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek