Cégvilág

Megkezdődtek a Tesco idei bértárgyalásai

Általában többkörös egyeztetések során alakul ki, hogy – várhatóan januárig visszamenőleg – mekkora fizetést vihetnek haza a munkavállalók.

A munkavállalók képviseletében a reprezentatív Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a cégnél ugyancsak jelen lévő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) részvételével ma kezdődnek a tárgyalások az idei béremelésről a Tesco áruházláncnál – írja a Magyar Nemzet.

A lap információ i szerint csak ma derül ki, hogy a korábbi évekhez hasonlóan kér-e a cég titoktartást a szakszervezetektől, illetve azok vállalják-e azt, vagy folyamatosan tájékoztatnak a forgalma és a mérete alapján piacvezető áruházláncnál zajló tárgyalások részleteiről.

Ez – mutat rá a lap – a dolgozókon kívül az összes többi kereskedelmi szereplőnek is meghatározó lehet, ahol még nem született döntés az idei fizetésekről.

Az áruházlánc és az érdek-képviseletek többkörös egyeztetése során alakul ki, hogy mekkora fizetést vihetnek haza az érintettek.

Fotó: VG

2019-ben két fázisban összesen 3,4 milliárd forinttal emelték a kiskereskedelmi dolgozók bérét. Januártól augusztusig 207 ezer forint volt, míg szeptembertől februárig 215 ezer forint a jelenlegi legalacsonyabb alapbér a láncnál.

A tavalyi megállapodás első ízben rögzítette azt is, hogy az év során több mint négymilliárd forintot fordítanak a munkavállalók juttatási csomagjára, és ma is több olyan kezdeményezésük van, amelynek köszönhetően az év végén családbarát munkahely minősítést szerzett a cég.

KDFSZ Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bértárgyalások Tesco
Kapcsolódó cikkek