Cégvilág

Ma teszi mérlegre az Audi ajánlatát a szakszervezet

H. F. | Akár az évi 10 százalékos jövedelemnövekedést is meghaladhatja az egyes bérsávokban a fizetésemelés mértéke az Audi Hungaria Zrt.-nél – erről a vállalat nyilatkozott a Világgazdaságnak annak kapcsán, hogy múlt csütörtökön a cég átnyújtotta a bérfejlesztésre vonatkozó ajánlatcsomagját a munkavállalói érdekképviseletnek. A javaslat szerint az autógyártó társaság négy évre állapodna meg a szakszervezettel abban, hogy egységesen 32 ezer forint havi alapbéremelést adna minden munkatársnak. „Ez az érintett időszak alatt átlagosan 30 százalékos jövedelemnövekedést jelent” – mondta lapunknak Czechmeister Mónika, a társaság külső kommunikációjának vezetője.

Az Audi ezenfelül évi 80 ezer forintos keretet biztosítana egészségügyi szolgáltatásokra, a választható béren kívüli juttatás összegét pedig 400 ezer forintban határozta meg. Emellett járna lojalitási bónusz, illetve jubileumi jutalom is. Czechmeister Mónika szerint az Audi Hungaria számára prioritás a munkahelyek biztonságának és a vállalat jövőképességének megőrzése, a béremelésre vonatkozó ajánlatcsomagot pedig a munkatársak igényeinek figyelembevételével alakították ki. „Célunk, hogy hosszú távú bérmegállapodást kössünk a munkavállalói oldallal, és hogy a vonzó jövedelmet és a dolgozók elégedettségét is biztosítsuk” – fogalmazott. Azt is hozzátette, arra törekednek, hogy konstruktív tárgyalássorozat keretében mielőbb megállapodás szülessen a munkavállalói oldallal.

A győri cégnél működő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) ma alakítja ki álláspontját az ajánlatról, és a soron következő, csütörtöki bértárgyalási forduló alkalmával adja át következő bérkövetelési javaslatát a munkáltatónak. Az AHFSZ korábban (január 22-én) arról számolt be, hogy két évre szeretne megállapodni a céggel: 2020-ban minimum 60 ezer, 2021-ben pedig 65 ezer forintos alapbérfejlesztést szeretne elérni, valamint egy egyszeri, 200 ezer forintos kifizetést. A cafeteria kapcsán 460 és 510 ezer forintos keretet kért, illetve igényt tartana foglalkoztatási garanciára is 2029 végéig. Ugyan az Audi erre érdemi béremelési csomaggal reagált, jól látható, hogy a válasz jócskán elmarad a szakszervezet igényeitől. Az AHFSZ illetékesei a Merce.hu híroldalt arról tájékoztatták, hogy a vállalat első ajánlatának tekintik a kézhez kapott tervezetet, amely reményeik szerint még jelentősen módosulhat.

A két fél között jelenleg is érvényben van egy kétéves bérmegállapodás, amely március 31-én jár le. Az Audi dolgozói tavaly januárban egy héten át sztrájkoltak, és jelentős javulást értek el az addigi munkafeltételekben.

Az Audi Hungaria

négy év alatt

30

százalékos

jövedelemnövekedést ígér

Audi 2020 AHFSZ bértárgyalás
Ezek is érdekelhetik