Cégvilág

Kilátástalan pályakezdés pálya nélkül

Nemrég még versengtek értük, a világjárvány nyomában járó krízis első jelére azonban tőlük szabadultak meg legelőször a munkáltatók. Jövőkép-latolgatás a gyakornokok szemszögéből.

Mit lehet tenni azokért az egykor csillogó szemű egyetemista, szakközépiskolás és OKJ-s képzésben részt vevő gyakornokokért, akik jogosan lehetnek most csalódottak, hiszen a munkaadók már a krízis első jelére lapátra tették őket, keresztülhúzva ezzel a szakmai gyakorlatukat, sőt, nehéz anyagi helyzetbe sodorva némelyiküket? A kérdést Nagy Simon Aladár, a Corvinus Egyetem turizmus és vendéglátás szakos hallgatója, Magyarország első turizmussal, vendéglátással és gasztronómiával foglalkozó diákszervezetének, a CTC – Corvinus Tourism Clubnak az alapító elnöke tette fel néhány napja a LinkedInen közzétett blogbejegyzésében. Nem véletlenül fogalmazta meg az utolsó éves egyetemi hallgató több ezer kortársa és sorstársa képviseletében a felvetéseit, hiszen az ágazatot a reménybeli újrakezdésben várhatóan súlyosan érinti majd a most cserbenhagyott gyakornokok pályaelhagyása.

Nagy Simon Aladár a Világgazdaságnak elmondta: a környezetében minden, a területen dolgozó gyakornokot elbocsátottak már, akár hotelben, étteremben, utazási irodában vagy légitársaságnál dolgozott. Tudja, hogy a cégektől, amelyek a túlélésért küzdenek, egyelőre nem várható el, hogy a fiatalok problémáival foglalkozzanak, hiszen a turizmus-vendéglátás egésze bajban van. A gyakornokok ügyével mégis mielőbb

foglalkozni kell annak érdekében, hogy az érintett fiatalok a turizmus-vendéglátásban maradjanak, a koronavírus-járványt követően visszatérjenek a szakmába, ne váljanak már pályakezdés előtt pályaelhagyóvá, ne költözzenek külföldre a biztosabb megélhetés reményében, és azért, hogy a most szélnek eresztett gyakornokokat mielőbb visszacsábítsák.

Egyelőre a diploma, a szakképesítés megszerzése az elsődleges cél, amihez az előírt szakmai gyakorlatot még akkor is teljesíteni kellene, ha közben leállt egy teljes ágazat. A speciális és kritikus helyzetre a Corvinus Egyetem példamutatóan reagált – jelezte Nagy Simon Aladár –, lehetővé téve, hogy azok a turizmus szakos hallgatók, akiknek most lenne aktuális a szakmai gyakorlatuk, akár előzetes munkatapasztalat alapján is el tudják azt fogadtatni, vagy méltányossági alapon rövidítést kérhetnek az időtartamra. Az optimista becslés szerint nagyjából tíz hónap múlva állhat vissza a turizmus teljesítménye az eredeti szintre, akkor megint égető szükség lesz a munkaerőre – figyelmeztet a diákszervezet illetékese. Javaslatai szerint középtávra létre lehetne hozni a Turizmus Kiválóság Ösztöndíjat, méghozzá a Magyar Nemzeti Bank Kiválósági ösztöndíjprogramjának mintájára, hasonló költségkerettel és ugyanannyi ösztöndíjassal. Emellett a jegybanki ösztöndíjjal megegyező költségkerettel egy azonnali segítséget nyújtani képes alapra is szükség lenne, ahol a legrászorultabb gyakornokok pályázhatnának. Nem kell itt hatalmas egy főre eső összegekkel kalkulálni, csak annyival, hogy a pályakezdők úgy érezzék, ők is fontosak lesznek majd, amikor ismét talpra kell állítani az ágazatot – véli Nagy Simon Aladár. Számításai szerint a két program a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 90 milliárd forintos költségvetésének mindössze fél százalékát tenné ki, miközben remek indikátora lenne a szakpolitika fiatalokra irányuló figyelmének. A későbbiekben a releváns érdekképviseleti szervek, vagy akár a teljes Magyar Turisztikai Szövetség, továbbá maguk a cégek is beállhatnának a kezdeményezés mögé. Ezzel elérhetnék, hogy kiterjesszék az ösztöndíjat, valamint széles körben az ágazatban tudják tartani, és meg-, illetve el tudják ismerni azokat a tehetséges fiatalokat, akik majd a jövő turisztikai és vendéglátóipari vezetői lehetnek.

A koronavírus-krízis komplex probléma, sok érintettel. A válságkezelésen, az újrakezdést segítő kampányokon, támogatásokon az MTÜ és az érdekképviseletek az érintett cégekkel és a kormánnyal együtt dolgoznak, és az is számottevő forrásokat fog erre a célra átcsoportosítani. Ezzel a fiatalok is tisztában vannak, miként azzal is, hogy minden szereplőnek meg kell tennie a tőle telhetőt az újrakezdés sikere érdekében. A Corvinus Tourism Club elnöksége minden pozitív iparági kezdeményezésről tájékoztatja a tagságot, és szorgalmazza a részvételüket. Így tettek például az MTÜ #jótettem vagy a rendezvényszervezők és a szállodák #nemonddle kampányával is. Online előadásokat terveznek az ágazatot érintő különböző témákból, működik virtuális formában a tehetséggondozó programjuk, és tréningeket is tartanak. Hamarosan indítanak egy #fiatalokaturizmusért kampányt, és a szolidaritási mozgalmat egy Facebook-profilkép-kerettel is reklámozni fogják – tájékoztatott a CTC elnöke.

Tízezrek eveznek egy hajóban

A KSH adatai szerint a 19–26 éves korosztály 50 százaléka volt a világjárvány kitörése előtt foglalkoztatotti státuszban. A felsőoktatási intézményekben turizmus-vendéglátás szakon tanulók és az OKJ-s képzésen részt vevők létszámából arra lehet következtetni, hogy tízezrek lehetnek most nehéz helyzetben, rövid vagy középtávon jövőkép nélkül. A jövedelem nélkül maradt diákok helyzetét némileg könnyíti, hogy akiknek el kellett hagyniuk most a kollégiumokat, és nem költöztek haza, legalább egy intenzíven csökkenő árú albérleti piacon találták magukat.

 

turizmus pályakezdők gyarkornoki munka
Ezek is érdekelhetik