Mit lehet tenni azokért az egykor csillogó szemű egyetemista, szakközépiskolás és OKJ-s képzésben részt vevő gyakornokokért, akik jogosan lehetnek most csalódottak, hiszen a munkaadók már a krízis első jelére lapátra tették őket, keresztülhúzva ezzel a szakmai gyakorlatukat, sőt, nehéz anyagi helyzetbe sodorva némelyiküket? A kérdést Nagy Simon Aladár, a Corvinus Egyetem turizmus és vendéglátás szakos hallgatója, Magyarország első turizmussal, vendéglátással és gasztronómiával foglalkozó diákszervezetének, a CTC – Corvinus Tourism Clubnak az alapító elnöke tette fel néhány napja a LinkedInen közzétett blogbejegyzésében. Nem véletlenül fogalmazta meg az utolsó éves egyetemi hallgató több ezer kortársa és sorstársa képviseletében a felvetéseit, hiszen az ágazatot a reménybeli újrakezdésben várhatóan súlyosan érinti majd a most cserbenhagyott gyakornokok pályaelhagyása.
Nagy Simon Aladár a Világgazdaságnak elmondta: a környezetében minden, a területen dolgozó gyakornokot elbocsátottak már, akár hotelben, étteremben, utazási irodában vagy légitársaságnál dolgozott. Tudja, hogy a cégektől, amelyek a túlélésért küzdenek, egyelőre nem várható el, hogy a fiatalok problémáival foglalkozzanak, hiszen a turizmus-vendéglátás egésze bajban van. A gyakornokok ügyével mégis mielőbb
foglalkozni kell annak érdekében, hogy az érintett fiatalok a turizmus-vendéglátásban maradjanak, a koronavírus-járványt követően visszatérjenek a szakmába, ne váljanak már pályakezdés előtt pályaelhagyóvá, ne költözzenek külföldre a biztosabb megélhetés reményében, és azért, hogy a most szélnek eresztett gyakornokokat mielőbb visszacsábítsák.
Egyelőre a diploma, a szakképesítés megszerzése az elsődleges cél, amihez az előírt szakmai gyakorlatot még akkor is teljesíteni kellene, ha közben leállt egy teljes ágazat. A speciális és kritikus helyzetre a Corvinus Egyetem példamutatóan reagált – jelezte Nagy Simon Aladár –, lehetővé téve, hogy azok a turizmus szakos hallgatók, akiknek most lenne aktuális a szakmai gyakorlatuk, akár előzetes munkatapasztalat alapján is el tudják azt fogadtatni, vagy méltányossági alapon rövidítést kérhetnek az időtartamra. Az optimista becslés szerint nagyjából tíz hónap múlva állhat vissza a turizmus teljesítménye az eredeti szintre, akkor megint égető szükség lesz a munkaerőre – figyelmeztet a diákszervezet illetékese. Javaslatai szerint középtávra létre lehetne hozni a Turizmus Kiválóság Ösztöndíjat, méghozzá a Magyar Nemzeti Bank Kiválósági ösztöndíjprogramjának mintájára, hasonló költségkerettel és ugyanannyi ösztöndíjassal. Emellett a jegybanki ösztöndíjjal megegyező költségkerettel egy azonnali segítséget nyújtani képes alapra is szükség lenne, ahol a legrászorultabb gyakornokok pályázhatnának. Nem kell itt hatalmas egy főre eső összegekkel kalkulálni, csak annyival, hogy a pályakezdők úgy érezzék, ők is fontosak lesznek majd, amikor ismét talpra kell állítani az ágazatot – véli Nagy Simon Aladár. Számításai szerint a két program a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 90 milliárd forintos költségvetésének mindössze fél százalékát tenné ki, miközben remek indikátora lenne a szakpolitika fiatalokra irányuló figyelmének. A későbbiekben a releváns érdekképviseleti szervek, vagy akár a teljes Magyar Turisztikai Szövetség, továbbá maguk a cégek is beállhatnának a kezdeményezés mögé. Ezzel elérhetnék, hogy kiterjesszék az ösztöndíjat, valamint széles körben az ágazatban tudják tartani, és meg-, illetve el tudják ismerni azokat a tehetséges fiatalokat, akik majd a jövő turisztikai és vendéglátóipari vezetői lehetnek.
A koronavírus-krízis komplex probléma, sok érintettel. A válságkezelésen, az újrakezdést segítő kampányokon, támogatásokon az MTÜ és az érdekképviseletek az érintett cégekkel és a kormánnyal együtt dolgoznak, és az Európai Unió is számottevő forrásokat fog erre a célra átcsoportosítani. Ezzel a fiatalok is tisztában vannak, miként azzal is, hogy minden szereplőnek meg kell tennie a tőle telhetőt az újrakezdés sikere érdekében. A Corvinus Tourism Club elnöksége minden pozitív iparági kezdeményezésről tájékoztatja a tagságot, és szorgalmazza a részvételüket. Így tettek például az MTÜ #jótettem vagy a rendezvényszervezők és a szállodák #nemonddle kampányával is. Online előadásokat terveznek az ágazatot érintő különböző témákból, működik virtuális formában a tehetséggondozó programjuk, és tréningeket is tartanak. Hamarosan indítanak egy #fiatalokaturizmusért kampányt, és a szolidaritási mozgalmat egy Facebook-profilkép-kerettel is reklámozni fogják – tájékoztatott a CTC elnöke.
Tízezrek eveznek egy hajóban
A KSH adatai szerint a 19–26 éves korosztály 50 százaléka volt a világjárvány kitörése előtt foglalkoztatotti státuszban. A felsőoktatási intézményekben turizmus-vendéglátás szakon tanulók és az OKJ-s képzésen részt vevők létszámából arra lehet következtetni, hogy tízezrek lehetnek most nehéz helyzetben, rövid vagy középtávon jövőkép nélkül. A jövedelem nélkül maradt diákok helyzetét némileg könnyíti, hogy akiknek el kellett hagyniuk most a kollégiumokat, és nem költöztek haza, legalább egy intenzíven csökkenő árú albérleti piacon találták magukat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.