Cégvilág

Kilátástalan pályakezdés pálya nélkül

Nemrég még versengtek értük, a világjárvány nyomában járó krízis első jelére azonban tőlük szabadultak meg legelőször a munkáltatók. Jövőkép-latolgatás a gyakornokok szemszögéből.

Mit lehet tenni azokért az egykor csillogó szemű egyetemista, szakközépiskolás és OKJ-s képzésben részt vevő gyakornokokért, akik jogosan lehetnek most csalódottak, hiszen a munkaadók már a krízis első jelére lapátra tették őket, keresztülhúzva ezzel a szakmai gyakorlatukat, sőt, nehéz anyagi helyzetbe sodorva némelyiküket? A kérdést Nagy Simon Aladár, a Corvinus Egyetem turizmus és vendéglátás szakos hallgatója, Magyarország első turizmussal, vendéglátással és gasztronómiával foglalkozó diákszervezetének, a CTC – Corvinus Tourism Clubnak az alapító elnöke tette fel néhány napja a LinkedInen közzétett blogbejegyzésében. Nem véletlenül fogalmazta meg az utolsó éves egyetemi hallgató több ezer kortársa és sorstársa képviseletében a felvetéseit, hiszen az ágazatot a reménybeli újrakezdésben várhatóan súlyosan érinti majd a most cserbenhagyott gyakornokok pályaelhagyása.

Fotó: Shutterstock

Nagy Simon Aladár a Világgazdaságnak elmondta:

a környezetében minden, a területen dolgozó gyakornokot elbocsátottak már, akár hotelben, étteremben, utazási irodában vagy légitársaságnál dolgozott.

Tudja, hogy a cégektől, amelyek a túlélésért küzdenek, egyelőre nem várható el, hogy a fiatalok problémáival foglalkozzanak, hiszen a turizmus-vendéglátás egésze bajban van. A gyakornokok ügyével mégis mielőbb foglalkozni kell annak érdekében, hogy az érintett fiatalok a turizmus-vendéglátásban maradjanak, a koronavírus-járványt követően visszatérjenek a szakmába, ne váljanak már pályakezdés előtt pályaelhagyóvá, ne költözzenek külföldre a biztosabb megélhetés reményében, és azért, hogy a most szélnek eresztett gyakornokokat mielőbb visszacsábítsák.

Egyelőre a diploma, a szakképesítés megszerzése az elsődleges cél, amihez az előírt szakmai gyakorlatot még akkor is teljesíteni kellene, ha közben leállt egy teljes ágazat. A speciális és kritikus helyzetre a Corvinus Egyetem példamutatóan reagált – jelezte Nagy Simon Aladár –, lehetővé téve, hogy azok a turizmus szakos hallgatók, akiknek most lenne aktuális a szakmai gyakorlatuk, akár előzetes munkatapasztalat alapján is el tudják azt fogadtatni, vagy méltányossági alapon rövidítést kérhetnek az időtartamra.

Az optimista becslés szerint nagyjából tíz hónap múlva állhat vissza a turizmus teljesítménye az eredeti szintre,

akkor megint égető szükség lesz a munkaerőre – figyelmeztet a diákszervezet illetékese.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

turizmus pályakezdők gyarkornoki munka
Kapcsolódó cikkek