Cégvilág

A gazdaság újraindításához a klinikai vizsgálatok is adhatnak muníciót

Nem pénzügyi támogatást kért a válság gyors menedzselése érdekében a gyógyszeripar, hanem a szabályozási és a finanszírozási környezetben szeretne változást elérni – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Kókai-Nagy Ákos, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) elnöke.

Kókai-Nagy Ákos hozzátette: a biztonságos gyógyszerellátás prioritás, a helyzetet intakt módon vészelte át a hazai gyógyszeripar és a patikai és a kórházi betegellátás is. Ugyanakkor egy globális összefogásnak is tanúi lehetünk, amelyben a legkiválóbb elmék és a gyógyszeripari cégek vesznek részt, miközben jókora összegeket, dollártízmilliókat fordítottak a Covid–19 kutatására.

Beszélt arról is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium nagyon előremutató munkát végez. Az általa összeállított egészségipari stratégia megalkotásában például az AIPM is részt vett. Számos javaslattal is éltek, kifejezetten jó a munkakapcsolatuk a tárcával. Bár az is igaz, véli az AIPM elnöke, hogy a végső anyaghoz képest

egy picit bátrabb és átfogóbb változattal lettek volna elégedettek, ami tovább erősíthetné Magyarország helyét a gyógyszerkutatásokban, és előrébb juthatnánk a nemzetközi klinikai vizsgálatok mezőnyében is.

Mivel most a legfontosabb a gazdaság újraindítása, ki kell használnunk minden olyan lehetőséget, amellyel segíteni lehet ezt a hadműveletet. Ebben mi partnerek vagyunk.

Kókai-Nagy Ákos – Fotó: AIPM

Újabb különadóval most nem sújtották a gyógyszeripart, de a 2008-as válság óta az akkor kivetett pluszadókkal továbbra is számolniuk kell. Kókai-Nagy Ákos szerint

a gyógyszeripar a magyar költségvetésbe 2019-ben mintegy 93 milliárd forintot fizetett be sajátos ágazati teherként, míg 2020-ban a gyártói befizetések összege ezt is bőven túlszárnyalhatja.

Ezeket a bevételeket eddig a büdzsében mindig alultervezték, tavaly 81 milliárd forinttal kalkuláltak, az idén pedig 91 milliárddal, miközben az látszik, hogy a tervezettnél évek óta 10-20 százalékkal több gyógyszeripari befizetést könyvelhet el a büdzsé a cégektől.

De ez csak a különadók szintje, hiszen ezeken túlmenően az iparági szereplők további forintmilliárdokat tesznek bele a magyar gazdaságba, és hasonló nagyságrendben támogatják a hazai egészségügyet a klinikai vizsgálatok keretében és az ellátások fedezésében, ezzel is tehermentesítve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kasszáját – fogalmazott Kókai-Nagy Ákos. Hozzátette: a kérdéskör összetett, az AIPM felelősen tekint a valós mozgástérre: javaslataik, amelyeket már többször elküldtünk a kormánynak, nem az adómérséklésre fókuszálnak elsősorban, hanem a befizetett adók hatékonyabb allokációjára és eredményesebb felhasználására irányulnak.

A teljes interjú a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

gyógyszer gyógyszergyártók AIPM
Kapcsolódó cikkek