Cégvilág

A kukák bírják a home office-t

A megváltozott munkaerőpiaci helyzetnek betudhatóan elkezdték feltölteni a már régóta meglévő szabad pozícióikat a hulladékgyűjtési és -szállítási cégek.

A megváltozott munkaerőpiaci helyzetnek betudhatóan elkezdték feltölteni a már régóta meglévő szabad pozícióikat a hulladékgyűjtési és -szállítási közszolgáltató cégek – erről a trendről számolt be a Világgazdaság érdeklődésére az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) és a fővárosi FKF Nonprofit Zrt. (FKF) is. Az utóbbi arról tájékoztatott, hogy több olyan hiánymunkakört is sikerült betölteni az elmúlt hetekben, amelyre hosszabb idő óta kerestek jelölteket: ilyen például a hulladékrakodó, a köztisztasági gépjárművezető, a köztisztasági takarító, a gépjárműszerelő és a lakatos. Mindkét társaság jelezte azt is, hogy pluszmunkaerőre nem keletkezett igény.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Lapunk tapasztalatai szerint Budapesten számos társasház extra kukákat rendelt a idején, mivel az általánossá váló home office és az otthoni oktatás következtében megugrott a kommunális hulladék mennyisége a lakóközösségekben. Ezzel összefüggésben az NHKV és az FKF különböző tendenciáról számolt be. Az állami céghez nem érkezett olyan jelzés, amely szerint megnőttek volna a szükséges kapacitások. A budapesti közszolgáltató viszont azt közölte, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest az elmúlt másfél hónapban kétszeresére növekedett az igény plusztartályokra.

Egyértelmű párhuzam nem állítható a járványügyi veszélyhelyzet és a megnövekedett tartályigények között. Az új kérelmek a teljes hulladékgyűjtő állományra vetítve mintegy 1 százalékot tehetnek ki

– húzták alá. Azt is hozzátették, hogy egyelőre nem változott meg számottevően a fővárosi lakosság hulladéktermelési szokása, a keletkező hulladék mennyiségének nagyságrendjében és összetételében sincs eltérés a járvány kezdete óta. Az FKF és az alvállalkozói által – Budapestről és az agglomerációs településekről – elszállított hulladék mennyisége az első negyedévben körülbelül 139 ezer tonna volt, amely nagyjából megegyezik a 2019-es hasonló adattal.

A közszolgáltatók napi jelentést küldenek az NHKV-nek. Ezekben eddig nem volt szó a hulladék begyűjtésével kapcsolatos problémáról. Az FKF-nél sem kellett módosítani a hulladékbegyűjtés rendjén. A cég minden munkanapon 1400 dolgozóval és több mint 300 hulladékszállító és köztisztasági járművel van jelen a főváros közterületein. A lomtalanítást viszont egészségvédelmi okokból nemcsak Budapesten (itt március 27-e után), hanem országosan leállították. Néhány hulladékudvart is bezártak, és a személyes ügyfélszolgálat is szünetel.

Az NHKV szerint az ágazat a kritikus időszakban is jól teljesít. A közszolgáltatók intézkedési tervvel készültek fel a járványügyi korlátozásokra. Kiemelték, hogy a biológiai frakciót tartalmazó települési vegyes hulladék gyűjtésével kapcsolatos akadályt egyetlen közszolgáltató sem jelzett. „A közszolgáltatást végző cégekkel együttműködve azért dolgozunk, hogy a közszolgáltatás ellátása a megszokott színvonalon, folyamatosan biztosítva legyen” – közölte a hulladékgazdálkodási vállalat.

FKF koronavírus HULLADÉK szemét NHKV munkahelyek
Kapcsolódó cikkek