Cégvilág

Biztosra mennek az új lakások vevői

Léket kapott tavaszra az újlakás-piac: a fejlesztők óvatosak, a kínálat szűkül, a vásárlók a majdnem kész lakásokat keresik a jelentős határidőcsúszások miatt.

Kiárusítják a folyamatban lévő projekteket az újlakás-építők, de újabb beruházásba már kevesen kezdtek az idén.

A szabad, azaz megvásárolható lakások kínálata folyamatosan szűkül, az utánpótlás szerény, az első negyedévben alig félezer újabb ingatlan került piacra a frissen indított projektekben – derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport tavaszi összefoglalójából. Még több mint 3,5 ezer olyan lakás szerepel az adatbázisokban, amely az 5 százalékos áfa hatálya alatt kapott építési engedélyt, de nem épül, és nem is kezdték meg az előértékesítését a fejlesztők. A 22,5 ezer, legalább négylakásos házban épülő lakást tartalmazó adatbázis szerint idén tavasszal értékesítették a fejlesztők a legkevesebb lakást az elmúlt négy és fél év során: most mindössze 630-at adtak el. Az időszakban a csúcs 2017 tele volt, a mostaninál mintegy négyszer több eladott társasházi lakással. Az idei tavaszi értékesítési volumen drasztikus visszaesés az előző negyedévhez képest is, az akkori érték felét sem teszi ki.

A tranzakciós mélypontot elsősorban a használt lakások piacát is visszavető koronavírus-veszély okozta. Emellett az 5 százalék áfával épült lakások szűkülő kínálata, a 27 százalékos projektek év eleji drágulása is az értékesítési volumen visszaesésére hatott – olvasható ki az elemzésből. Az 5 százalékos projektekben értékesített lakások száma az előző negyedévhez képest 40 százalékkal, a 27 százalékos áfával árazottaké majdnem 70 százalékkal esett vissza. Tavasszal mintegy 6,8 ezer szabad lakás alkotta a budapesti új építésű lakások kínálatát. Az idén indult projektek zöme kis lakásszámú, a friss fejlesztések között 50 lakásosnál nagyobb a Klapka Residence és a Kék-Duna Rezidencia I. üteme.

Több új fejlesztést, komplett projektet árulnak a beruházók, néhány projektben az értékesítést is felfüggesztették, ami a piac bizonytalanságát tükrözi. Mindenesetre a lakások áremelkedése megállt, bár a projektek harmadát átárazták a fejlesztők, a 27 százalékos áfás lakások ára idén 4,6 százalékkal nőtt, az 5 százalékos áfás lakások körében árcsökkentésekre is sor került. Az első negyedévben négyzetméterenként 900 ezer, tavasszal pedig 899 ezer forintba került egy tipikus fővárosi új építésű lakás. Éves szinten 9 százalékra szelídült az előző évben, azaz 2018 és 2019 tavasza között még 22 százalékos drágulás. Az új lakások átlagára most 67,2 millió forint, az átlagos méretük pedig 62,9 négyzetméter, mindegyik érték kismértékben csökkent az előző negyedévhez képest.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint az építés alatt lévő és a tervezett projektek 30 százaléka majdnem féléves késésben van az elsőként meghirdetett átadási negyedévhez viszonyítva, a projektek ötödénél fél és egy év közötti a csúszás, és 1600 lakás átadása már most több mint két évet késik. Mintegy 4800 lakás készülhet el időben a kivitelezés jelenlegi fázisát tekintve.

A budapesti újlakás-piac szempontjából izgalmas kérdés a rozsdaövezeti akcióterületekre készülő szabályozás. A fejlesztők és a vásárlók számára mindenekelőtt az azonnali akcióterületek kijelölése fontos a kedvezményes áfa miatt. A fővárosi barnamezős kataszter térképe szerint az Eltinga Építési Engedély Figyelőjének projektjeiben nagyjából 10 ezer olyan új lakás van, amely barnamezős területre esik. A barnamezős területek és a rozsdaövezeti akcióterületek határa azonban biztosan nem esik egybe, a döntést ezért várja fokozottan a piac.

Folyamatosan szűkül a kínálat, az első negyedévben alig félezer ingatlan került piacra a frissen indított projektekben

Éledezik a kereslet

Mivel a kínálat szűkös, nem reálisak az érdemi árcsökkenést valószínűsítő várakozások, vagyis annak, aki belátható időn belül szeretne új lakásba költözni, érdemes mielőbb szerződnie a kiválasztott fejlesztővel – közölte a koronavírus-járvány után éledező piac kapcsán Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója a héten. Kiemelte: májusban már az év eleji szint közelébe tért vissza a vevői oldal aktivitása. Az elmúlt hónapban a zöldövezeti projektek iránt érdeklődők száma már csak alig néhány százalékkal maradt a krízis előtti szint alatt, és az elmaradás a belvárosi fejlesztések esetében sem érte el a 10 százalékot. Mindeközben az újlakás-hirdetéseket böngészők száma még az előző évi volument is felülmúlta már, jelezte az Ingatlan.com, ami arra utal, hogy hamarosan teljesen kimazsolázhatják a vevők a kínálatból az előnyös lehetőségeket.

 

Budapesti Lakáspiaci Riport Eltinga
Ezek is érdekelhetik