Cégvilág

Történelmi jelentőségű a szerepvállalásunk a Krk LNG terminálban

Június 5-én aláírásra került az a megállapodáscsomag, melynek keretében az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) horvátországi leányvállalata, az MFGK Croatia d.o.o. 2021. január 1-től közel hét éves időszakra, évi 1 milliárd m3-ig terjedő mennyiségű kapacitást köt le a horvátországi Krk LNG visszagázosító terminálban (Krk LNG, Krk terminál).

A terminál lekötés, valamint a lekötött kapacitáshoz vásárolt LNG beszerzési forrás történelmi jelentőséggel bír, mivel általa először kerül dedikáltan LNG-ből származó földgázforrás Magyarország ellátására – derül ki az MVM közleményéből. A megállapodások az MVM Csoport földgáz forrás- és útvonaldiverzifikációs stratégiai célkitűzésével is összhangban állnak, mivel a beszerzett LNG források kizárólag nyugat-európai piaci szereplőktől érkeznek.

Magyarország számára gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés az ország biztonságos, diverzifikált földgázellátása.

Magyarországnak kiemelt érdeke a horvátországi Krk-szigeten létesülő, évi 2,6 milliárd m3 kapacitású LNG visszagázosító terminál megvalósulása és 2021. január 1-re tervezett üzembeállása, mivel általa földrajzi közelségbe került a globalizálódó LNG piacokhoz való közvetlen hozzáférés lehetősége.

A Krk LNG-ben történő magyar szerepvállalás kérdését a Kormány kiemelt fontosságúként kezeli, ami az új Nemzeti Energiastratégiában is tételesen megjelenik.

A Krk LNG az (EU) földgáz forrás-és útvonaldiverzifikációs törekvéseibe is illeszkedik, mivel a terminál az Észak-Déli Gázfolyosó egyik végpontja, a közép- és délkelet-európai energetikai összeköttetésekről szóló kezdeményezés (CESEC) egyik prioritásprojektje, továbbá a 2016-ban elfogadott

Fotó: AFP

A cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégiával is összhangban van.

Az EU az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből 101,4 millió EUR pénzügyi forrással támogatta a terminál megvalósulását.

Tekintettel a Krk LNG magyar és horvát stratégiai jelentőségére, Magyarország és Horvátország több éve folytatott tárgyalásokat a terminálban történő magyar szerepvállalás feltételeiről. Az MVM földgázkereskedő vállalata (MFGK) eközben a világpiac számos szereplőjével tárgyalt a Krk LNG-ben történő gazdaságos földgázbeszerzésről. A globális piaci folyamatok fényében az LNG kifejezetten versenyképes forrásopcióvá lépett elő a régióban, mely így tovább erősíti Magyarország és az MVM Csoport földgázpiaci pozícióját, mindezzel együtt piaci és földrajzi realitás marad, hogy a regionális és hazai energiabiztonság gerincét továbbra is az orosz földgázszállítás fogja képezni.

A Krk LNG szerződéscsomag és a Krk terminálban történő magyar szerepvállalás jelentősége nemcsak Magyarország és Horvátország nemzetgazdaságára nézve jelentős, de a magyar és horvát energiastratégiai együttműködés olyan mérföldköve, mely az államközi együttműködést is új szintre emeli, továbbá az EU-n és a régión belüli stratégiai együttműködések számára is például szolgálhat.

Krk LNG terminál földgáz MVM
Kapcsolódó cikkek