Cégvilág

A csőd széléről menekülhet meg a Ganz

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány a CG Electric Systems Hungaryt, a Ganz Villamossági Művek jogutódját.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány a CG Electric Systems Hungary Zrt.-t, a nagy múltú Ganz Villamossági Művek jogutódját. A lépés célja a 415 munkavállalót foglalkoztató, magas hozzáadott értékű nehézipari termékeket gyártó, ugyanakkor külföldi tulajdonosa által elhanyagolt és nehéz gazdasági helyzetbe került üzem fennmaradásának biztosítása – írja a CG Electric Systems közleménye.

A csőd széléről menekülhet meg a legnagyobb múltra visszatekintő magyar iparvállalat, a Ganz. Egy friss kormányrendelet ugyanis stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította jogutódját, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-t,

amely az elmúlt években – elsősorban az indiai tulajdonos, a Compton Greaves a hazai vállalat szempontjából előnytelen döntései miatt – rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került. Az anyavállalat az utóbbi hónapokban már a folyamatos termeléshez szükséges finanszírozást sem tudta biztosítani, amit tovább súlyosbítottak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai.

Fotó: MTI

A jogi kategória a gazdaság- vagy foglalkoztatáspolitikai szempontból különösen fontos vállalatok számára nyújt speciális védelmet a csőd- és felszámolási eljárásokban, többek között állami felszámoló közreműködését biztosítja.

A vállalatnak jelenleg 415 szakképzett alkalmazottja van, legtöbbjük a tápiószelei üzemben, Nagykáta térségében, ahol a társaság az egyik legjelentősebb foglalkoztató, de egy szolnoki hegesztett szerkezeti gyárban és a budapesti központban is vannak alkalmazottaik – árulta el Szendrődi István vezérigazgató. A cégvezető hozzátette:

a legfontosabb cél a munkahelyek minél nagyobb részének megőrzése.

A nehézipari termékeket– például erőművi motorokat és a hazai villamosenergia-hálózatban is széles körben használt transzformátorokat – készítő, valamint ezekhez kapcsolódó szerviz- és fővállalkozási szolgáltatásokat nyújtó cég a vezérigazgató szerint olyan egyedülálló mérnöki és gyártási tudást halmozott fel az évtizedek során, amelyre Magyarországon és nemzetközi szinten is nagy a kereslet. 2013-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a kormánnyal, amelynek céljai között szerepelt a versenyképesség erősítése és a munkaerő képzése.

„A Ganz márkanév ma is világhírű” – fűzte hozzá Szendrődi István, annak ellenére, hogy a külföldi tulajdonos az utóbbi években saját márkaneve alatt forgalmazta a termékeket. A vezérigazgató az erős márka, valamint a nagy hozzáadott értékű, versenyképes, minőségi termékportfólió miatt is komoly üzleti potenciált lát a gyártás újraindításában, majd felfuttatásában.

ganz CG Electric Systems
Kapcsolódó cikkek