Cégvilág

Kedvezőtlennek ítélik saját kilátásaikat a nagyvállalatok

A K&H nagyvállalati növekedési index értéke még sosem volt a negatív tartományban az elmúlt 7 évben, most viszont csak -2 ponton áll.

Nem tekintettek még ennyire pesszimistán a nagyvállalatok a következő évükre, mint amennyire a koronavírus-járvány első hulláma után. A K&H nagyvállalati növekedési index értéke még sosem volt a negatív tartományban az elmúlt 7 évben, most viszont a legutóbbi negyedévben mért 6 pont helyett csak -2 ponton áll. A vállalatok saját kilátásaikat sokkal kedvezőtlenebbnek ítélik, viszont többen tekintenek bizakodóan a gazdasági környezetre, amit az olyan kedvezményes hitelprogramok, mint az NHP Hajrá is segítenek – olvasható a K&H közleményében.

„Szemben az elmúlt évek stabil trendjével, a 2 milliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező nem-állami nagyvállalatok aktuális helyzetét, várakozásait vizsgáló K&H nagyvállalati növekedési index korábban még sosem mért negatív értéket vett fel és az előző negyedévhez képest 6 pontról -2 pontra zuhant.

A koronavírus-járvány következtében a cégek csökkenő árbevétel- és profitvárakozásokkal számolnak, emellett kevesebb beruházást terveznek. Sokat javult viszont a gazdasági környezetre vonatkozó várakozás, ugyanis

a makrogazdasági részindex -10 pontról -3 pontra nőtt az elmúlt időszakhoz képest.

Fotó: AFP

A bizakodás annak is köszönhető, hogy jelenleg számos kormányzati döntés segíti a cégeket. Gondoljunk az egyes adófajták csökkentésére, valamint a kedvezményes hitelprogramokra, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az NHP Hajrá” – foglalta össze az eredményeket Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Kisebb méret, pozitívabb várakozások

Bár a korábbi negyedévben a K&H nagyvállalati növekedési index mindhárom cégméret kategóriában egyforma, 6 pontos várakozást mért, mostanra nem mutat egységes képet a vállalatok vélekedése a saját helyzetükre vonatkozóan.

Az eredmények alapján ugyanis az figyelhető meg, hogy

minél kisebb a vállalkozás mérete, annál kedvezőbben ítéli meg saját helyzetét a következő évre.

Jelenleg a 2-4 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező cégek értékelik legjobbnak kilátásaikat, az ő várakozásaik az előző negyedéves 6 pontról „csak” 0 pontra mérséklődtek.

Ehhez képest a 4 -10 milliárd forint éves árbevétel közötti cégek várakozásai -3 ponton, a 10 milliárd forint éves árbevétel feletti nagyvállalatok pedig -8 ponton állnak.

A szektorokat vizsgálva az ipar várakozásai az előző negyedéves 6 ponthoz képest a semleges kivárást jelentő 0 pontra mérséklődtek. Nem sokkal lemaradva a kereskedelem -2 ponton áll, ámde 7 pontról csökkentek erre a szintre.

Legkevésbé továbbra is a szolgáltató szektor optimista, -5 pontos várakozással.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek