Cégvilág

Aligha ússza meg minden hazai fürdő a vírus okozta válságot

Nincsenek kint a mély vízből a hazai fürdők, a járvány miatt már elúszott egy teljes negyedévi bevételük, és az első nyári hétvége forgalma is elmaradt a bázistól.

A júniusi bevételi terveket nagyrészt elmosta az eső, és az első nyárias hétvége forgalma sem hozott átlagosan 60 százaléknál nagyobb forgalmat a hazai fürdőágazat szereplőinek. „Egyelőre semmi okunk az optimizmusra” – mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. A március 15-én bezárt fürdők szabadtéri részlegei május 30-án nyithattak ki, de a rendkívül zord időjárással érkező pünkösdi hosszú hétvégén nem volt vendég, a júniusi hideg miatt a hónap közepétől nyitva tartó beltéri egységekkel kiegészült komplexumokban sem hozott számottevő bevételt a hátunk mögött hagyott hónap. Ráadásul – tette hozzá a szövetségi elnök – júliustól megszűnik az ágazat dolgozóinak a idejére járó munkáltatói járulékmentessége, ami jelentős segítség volt eddig, de hiába reménykedtek az év végéig történő meghosszabbításában, vagy éppen a fürdőbelépők 27 százalékos áfakulcsának mérséklésében, ezeket a kritikus helyzetre tekintettel nem kapták meg.

A főszezont már eleve 25-35 százalékos bevételelmaradással kezdik a fürdők és a strandok, a következő bő másfél hónapban ezért a tavalyi, egyébként erős bázisforgalom 90 százalékát meghaladó eredményt kellene ahhoz elérniük, hogy esélyük legyen az ősztől tavaszig tartó időszak költségeit legalább részben fedezni – mondta Boros László Attila. Az ország harmadik legnagyobb fürdőjét működtető Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatói posztját is betöltő szakember szerint a legrosszabb forgatókönyvekben csődhelyzetbe kerülő fürdőkről is szó van, hiszen idén nem lesz honnan betömni a réseket, a fürdőtulajdonos önkormányzatok bevételeinek jelentős részét ugyanis szintén elvitte a járvány. Az ágazati kilátásokról bármit felvázolni legkorábban augusztus közepén lehet a szövetségi elnök szerint, miután addigra kiderül, hogy a potenciális vendégkör akar-e és tud-e fürdőbe járni, maradt-e elég szabadságnap nyárra, és elegendő pénz nyaralásra, pihenésre, s hogy megindul-e legalább Európán belül a turizmus.

Az idei első, mostani nyárias hétvége sem hozott meggyőző eredményt, bár vannak pozitív tapasztalatok is – például a Paskál és a Palatinus strandfürdő is 70-80 százalékban megtelt egyes időszakokban – számolt be Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Ma nyit a Széchenyi és a Rudas fürdő, a Király és a Gellért azonban zárva marad a tervezett felújítás miatt. A fővárosi fürdők és strandok májusig 3 milliárd forint bevételkiesést szenvedtek el a járvány miatti kötelező zárva tartás miatt – tudtuk meg. Ágazati szinten sok tízmilliárdos a deficit, a válság finanszírozásában részt vevők köre szűk, várhatóan több fürdő fog még jobban eladósodni. Egyre biztosabb, hogy szükségessé válik a likvidtőke-bevonás a tulajdonosi kör vagy más pénzpiaci szereplők révén – prognosztizálják piaci szakértők. Ami látható, hogy egy csaknem teljes negyedév teljes bevételkiesését aligha lehet kigazdálkodni. Ezért is lenne nagyon fontos, hogy elinduljanak a fürdőkbe az emberek, miközben a fürdőüzemeltetők szerint az első igazán nyári hétvége még nem azt mutatta, hogy az ideális időjárással együtt jönnének a korábbi bevételek is.

Új szereplő a térképen

Három hektáron, három termálmedencével, egy élmény- és gyermekmedencével, szaunarészleggel épült meg a Bábolna Strand- és Termálfürdő 3,5 milliárd forintból. A beruházáshoz egymilliárd forintot uniós támogatásként kapott a település, amely az önrész több mint felét a saját költségvetéséből, a többit hitelből fizette. A nyáron ezer, télen 340 látogatóra méretezett strand mellett 10 hektáron szabadidőpark és csónakázótó épült a téglagyár elhagyott területén.

 

BGYH Zrt. Magyar Fürdőszövetség
Ezek is érdekelhetik