Cégvilág

Bodolai László a kirúgott főszerkesztőre hárítja az Index szétrobbantásának felelősségét

Bodolai László, a lapot tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke egy zárt Facebook-csoportban arról írt, hogy a kirúgott főszerkesztő, Dull Szabolcs baloldali politikusokkal egyeztetve szándékosan robbantotta szét az Indexet. Eközben péntek este tüntetést tartottak az „Index-ügy” miatt Budapesten, a demonstrálók a Momentum szervezésében az óbudai szerkesztőségtől a budai Várba vonultak, tiltakozva az internetes portál főszerkesztőjének elbocsátása ellen, egyúttal felemelve szavukat a sajtószabadság mellett.

A napokban elbocsátott főszerkesztő, Dull Szabolcs üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciának, amiért Németországban szíjon vezették volna el a rendőrök, majd vezető baloldali politikusokkal egyeztetve szándékosan szétrobbantotta az Indexet – írja az Origo Bodolai Lászlóra, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnökére hivatkozva, aki egy zárt Facebook-csoportban írt a történésekről.

Bodolai arról ír, hogy Dull Szabolcs egy hónappal korábban tudott arról az úgynevezett Gerényi-tervről, ami miatt „a hisztéria június 21-én kitört az Index szerkesztőségében”. A kuratórium elnöke szerint egy csütörtöki napon volt az igazgatósági ülés, majd másnap, felhívta Dull Szabolcsot, hogy a GG-tervként elhíresült ötlet nincs a napirenden, nyugodjon meg, vasárnap este sörözzenek egyet a szerkesztőség vezetésével, amire az egykori főszerkesztő azt mondta neki, hogy „OK”. Vasárnap azonban a 24 újságírója olyan üzleti titkokra kérdezett rá Bodolainál, amit csak Dulltól tudhatott.

Ilyenért mondjuk Németországban szíjon vezetik el a volt vezetőt a rendőrök, én csak az igazgatóságból raktam ki

– írta az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A kuratóriumi elnök azt mondta, ettől kezdve csak titoktartási szerződésekkel mert beszélni a szerkesztőség vezetőivel, mert mindent azonnal elmondtak a 444-nek. Közben a hirdetők elbizonytalanodtak, az Index kasszája kezdett kiürülni.

Bodolai arról is írt, hogy több olyan információ is befutott hozzá, amelyek szerint Dull Szabolcs „rendszeresen egyeztet magas rangú baloldali pártpolitikusokkal”.

Nekem egyre inkább az volt következtetésem, hogy a valódi cél nem a megegyezés, hanem az Index szétrobbantása

– tette hozzá.

Bodolai László bejegyzése – Fotó: Origo / Facebook

Bodolai felkért egy nemzetközi ügyvédi irodát, hogy készítsen egy auditot a vezetői felelősségről. Ennek az lett az eredménye, hogy „Dull semmit sem kockáztat, amíg én a teljes vagyonomat ha fejre áll a cég” – idézi Bodolait az Origo. Ezután rúgta ki a főszerkesztőt, aki erre szerinte fellázította a szerkesztőséget. Bodolai következtetése: „Most a konkurencia röhög a markában, a ballib pártok rá próbálják verni Orbánra, ellenem felépített hecckampány folyik, mert hoztam egy olyan munkaügyi döntést, ami nem volt elkerülhető.”

Pénteken több ezren tüntettek az Index miatt

Tüntetést tartottak az Index-ügy miatt péntek este Budapesten, a demonstrálók a Momentum szervezésében az óbudai szerkesztőségtől a budai Várba vonultak, tiltakozva az internetes portál főszerkesztőjének elbocsátása ellen, egyúttal felemelve szavukat a sajtószabadság mellett – írja az MTI.

Bodolai László – aki az Index.hu munkáltatói jogainak gyakorlója – szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését. Pénteken a portál „szolgálati közleményében” azt írta: távozik az Index szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatárs. Később pedig az is kiderült, hogy távozik a cégtől Szombathy Pál, a napokban kinevezett vezérigazgató, valamint a szintén a napokban a társaság igazgatóságába bekerült Sztankóczy András is.

A demonstrációt a Momentum hirdette meg az Index szerkesztősége elé, megjelent több baloldali párt politikusa is, lehetett DK-s, LMP-s, jobbikos és párbeszédes zászlókat is látni. A szervezők korábbi felhívásukban azt írták, hogy azokat hívták tüntetni, akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek