Cégvilág

Felemás képet mutat az IMB mérlege és nyeresége

Csökkent, de a vártnál nagyobb volt a nyeresége és a bevétele az IBM-nek a második negyedévben, amikor is csak két üzletág forgalma tudott emelkedni.

Csökkent, de a vártnál nagyobb volt a nyeresége és a bevétele az IBM-nek a második negyedévben, amikor is csak két üzletág forgalma tudott emelkedni, a legjövedelmezőbb felhő- és kognitív szoftverek, valamint a rendszerek néven futó üzletágaké.

Az amerikai informatikai óriáscég a New York-i hétfői zárása után közölte, hogy

a június végével záródott három hónapban bevétele éves összevetésben 5,17 százalékkal 18,12 milliárd dollárra csökkent.

Elemzők kisebb, 17,72 milliárd dolláros bevételre számítottak.

Az adózás utáni profit 1 milliárd 361 millió dollárra rúgott, csaknem felére esett az egy évvel korábbi 2,5 milliárd dollárnak. Az egy részvényre jutó nyereség 1,52 dollárt tett ki, míg egy évvel korábban 2,82 dollárt.

Az egyszeri tételeket nem számolva az egy részvényre jutó profit 2,18 dollár volt, nagyobb az elemzők által várt 2,07 dollárnál.

Fotó: AFP

A vártnál jobb eredményeknek köszönhetően

az IBM árfolyama több mint öt százalékkal emelkedett a tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben.

A hétfői 126,37 dolláros záróárfolyama 15,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, az év eleji 135,42 dollárhoz képest pedig 6,7 százalékkal kevesebb.

Az IBM négy évvel ezelőtt visszafogta hagyományos, ám kevésbé jövedelmező hardver és informatikai szolgáltatások üzletágát. Tovább nyitott ugyanakkor a nagyobb nyereséggel kecsegtető felhőalapú, analitikai, mesterséges intelligencia és biztonsági szolgáltatások felé.

A felhőszolgáltatásokból származó teljes bevétel 30 százalékkal, 6,3 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben, míg az utóbbi 12 hónapot tekintve 20 százalékkal, 23,5 milliárd dollárra nőtt ez a szám.

bevétel IMB szoftver nyereség mérleg
Kapcsolódó cikkek