Cégvilág

Tovább is élhet a Mátrai Erőmű Zrt. három blokkja

Megvan az elvi lehetősége, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. (MERT) harmadik blokkja akár 2029. december 31-ig működjön. Még nincs engedélye, mert az erre vonatkozó kérelmet csak az üzemideje lejárta előtti öt éven belül lehet beadni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), sőt, erről a lépésről még döntés sincs. Az előzetes dokumentumokat azonban megkapta a MEKH, az említett kérelem pedig akár már a jövő év elején is beérkezhet hozzá – minderről Orosz Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója beszélt a a Világgazdaságnak a hazai lignitvagyon – az ország egyetlen nagy mennyiségben rendelkezésre álló és folyamatos termelést lehetővé tévő energiahordozója – 2025 utáni hasznosítási lehetőségei kapcsán. Orosz Zoltán hangsúlyozta, hogy számos kérdésre, így az üzemidő-hosszabbításra is a társaság most zajló, száznapos átvilágítása során születhet válasz a következő hetekben, hónapokban.

A társaság éves jelentése szerint az előbbiek kiegészíthetők azzal, hogy a négyes és az ötös blokk üzemideje is kitolódhat 2029 végéig.

Az alaphelyzet már ismert: az öt lignitblokk üzemideje 2025 utolsó napján lejár, szenet pedig nagyjából addig termelnek a MERT bányái, ameddig az erőműnek szüksége van rá. „Ahhoz, hogy az energiatermelés 2025 után is hadra fogható legyen, konzervált, üzemeltethető bányára és ugyanilyen erőműre van szükség. Ám mivel a bánya falát csak addig szabad meredeken tartani, amíg folyik a termelés, a területet egy bizonytalan hosszúságú leállás esetén lankásítani kell. Később az ilyen ellaposított területen is folytatható a bányászás, már volt is példa felhagyott terület újbóli üzembe vételére” – magyarázta. Mint kiemelte, az a fontos, hogy a szén megmarad, így az üzemanyagbázis később, egy megfelelő technológia esetén is rendelkezésre áll. Az első és a második blokk sorsa egyébként már eldőlt. Nedvesen konzerválták őket, feltöltötték vízzel, hogy a berendezéseiket ne érje oxigén. Az első blokk tavaly júniusban működött utoljára, a második pedig két hete.

Erősen függ a lignit hasznosításától a MERT ipari parkjában megtelepedett vállalatok sorsa is. Részben az erőműtársaság által kiszervezett vagy oda szállító cégekről van szó, részben pedig olyanokról, amelyek a bányászat és az energiatermelés melléktermékeit hasznosítják, jellemzően az építőipar számára. A MERT-nél azonban már nem a lignit, hanem a zöldülés a fő irány. Lapunk is beszámolt arról, hogy a társaság egy 31,5 megawatt teljesítményű, válogatott lakossági hulladékot égető blokk, egy 500 megawattos, kombinált ciklusú gázerőmű, 200 megawattnyi további naperőmű és egy 50 megawattos akkumulátoros tároló építésére készül. Az elképzelések szerint 2025-ig optimalizálják a bányák működését is. Az ország második legnagyobb energiatermelőjének lignitblokkjai a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején épültek, mintegy tíz éve már biomasszát is hasznosítanak. A portfólió időközben két gázturbinával és két naperőművel egészült ki. Az erőműtársaság két bányája évente csaknem nyolcmillió tonna szenet ad.

Orosz Zoltán Mátrai Erőmű Zrt. lignit
Ezek is érdekelhetik