Cégvilág

Kellenek a beruházások, de csak ha megtérülnek

A kapacitásnövelő fejlesztéseket meg kell vizsgálni, és csak akkor szabad megvalósítani, ha van létjogosultsága.

A gyártói kapacitások kihasználtsága jelentősen esett a tavasszal életbe léptetett járványhelyzet miatti korlátozásokkal, március elején 77, április elején pedig 55 százalékra.

Ha nincsenek kihasználva a meglévő kapacitások, akkor nem érdemes tovább bővíteni azokat

– mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette,

ugyanakkor cél, hogy fenntartsák a cégek beruházási hajlandóságát.

Illusztráció. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ismét megrendezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az országjárást, amely során a mikro-, kis-, és középvállalkozások helyzetét és igényeit mérte fel, valamint kikérte a véleményüket. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta,

a vállalkozók igénye alapján tovább egyszerűsítik a pályázati adminisztrációt, valamint az ehhez kapcsolódó költségeket.

Tovább kell rövidíteni az átfutási időt, hogy gyorsan jussanak forráshoz a vállalkozások. Kiemelt témája volt az országjárásnak a termelékenység javítása és a humán tőke erősítése is.

Az államtitkár az is elmondta, hogy a visszajelzések szerint a high-tech és zöld magyar program jó irány, mivel szakított a korábbi szakpolitikai szemlélettel, és nem külön kellett pályázni minden célért, hanem beruházási célú megközelítéssel áll a vállalkozók mellé. A korábbiaknál kevesebb az adminisztrációs teher, a vállalkozások széles körét eléri, és gyorsan oda tudják ítélni a döntéshozók a támogatási összeget. Az utóbbi azért valósulhat meg, mert a támogatás hitelként funkcionál az első időszakban, előre megkapják az összeget, és amikor a pályázati feltételek teljesülnek (például megtartják a dolgozók 90 százalékát, és az iparági átlagnál jobban emelkedik a cég termelékenysége), akkor alakul át vissza nem térítendő támogatássá.

György László arra is kitért, ha egy cég nagy növekedési potenciállal kecsegtet, mert például importtermékeket válthat ki, vagy az értékláncok rövidülése miatt felértékelődik az exportképessége, a minisztérium megtalálja a módját, hogy támogassa a növekedési terveit. Fontosnak nevezte továbbá a munkaerő fejlesztését, támogatni fogják azokat a cégeket, amelyek vállalják a dolgozóik továbbképzését. Úgy véli, minden eszköz megvan a magyar gazdaság működésének fenntartásához, és a fehér könyv létrehozásával a nehezebb helyzetben lévő vállalkozásokat is igyekeztek szakmailag támogatni.

beruházás György László Parragh László ITM Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
Kapcsolódó cikkek