Cégvilág

Közel 500 millió forintnyi pótdíjat fizettetnek a hazai erőművekkel

A pótdíjak legkevesebb harmadát naperőművek tulajdonosaitól szedték be.

A törvényhozás április 1-ével módosította a menetrendezéshez, vagyis az erőművek által várhatóan megtermelt energiamennyiség előzetes megadásához kapcsolódó kötelezettségek szankcionálását.

A pontatlanság miatt elmarasztalt, KÁT-rendszerben működő erőművek tulajdonosai és a szolgáltatók azóta összesen 464 millió forintot fizettek be bírságként a MAVIR Zrt. kasszájába

– írja a Mavir.

A pótdíjak legkevesebb harmadát naperőművek tulajdonosaitól szedték be. A 2014-ben alakult Reliable Energy Group (REG) Zrt. mesterséges intelligencián alapuló elemzési rendszerének köszönhetően eddig mentesült a pótdíjfizetés terhe alól.

Fotó: MAVIR Zrt.

A magyar energiarendszer kiegyenlítetlenségéből fakadó problémára az úgynevezett menetrendezés hivatott megoldást nyújtani.

Ennek értelmében minden erőmű köteles előre adatot küldeni a várható, általa megtermelt energia mennyiségéről.

A pontos adatszolgáltatást az állam a KÁT-os erőműveknél bónuszfizetéssel ösztönözte vagy pótdíjjal büntette – ami a mai rendszerhez képest elhanyagolható mértékű volt -, azonban 2020. áprilisa óta új jogszabályt lépett életbe:

minden termelő maga felel a saját kiegyenlítetlenségéből származó pótdíjért.

A bajai REG Zrt. felkészültségének és tapasztalatainak köszönhetően nem kényszerült pótdíjfizetésre. A stabil pénzügyi hátterű, magyar tulajdonosi körrel rendelkező vállalat komplex üzemeltetési szolgáltatást nyújt, s ennek köszönhetően a menetrendek módosításával azonnal reagálni tud a nem tervezett termeléskiesésekre. A múltbeli időjárás- és az összetett, 3 szolgáltatótól (OMSZ és két külföldi cég) vásárolt előrejelzési adatokat mesterséges intelligencia elemzi, ezzel segítve a még pontosabb menetrendek készítését. Erre építve a napelemparkok pillanatnyi teljesítményük alapján kaphatnak folyamatosan frissített, pontosított előrejelzéseket.

Mavir
Kapcsolódó cikkek