Cégvilág

Meseszerű történetbe csöppentek a volt indexesek

Egy cseh milliárdos úgy döntött, hogy megtámogatja őket több mint 70 millió forinttal.

Az egyik legnagyobb cseh kiadóvállalat, az Economia hétfőn szándéknyilatkozatot tett, hogy 200 ezer euró adománnyal támogatja a Telex elindítását – tette közzé Facebook oldalán a Telex, az Index.hu-ból csoportosan kivált újságírók által működtetett lap.

A támogató felbukkanásával kapcsolatban azt írták, hogy Munk Veronika a felmondásuk után – ahogy sok más nemzetközi lapnak – interjút adott a Respekt nevű újságnak is. Ezután megkereste az anyagot készítő újságíró, hogy olvasta a tulajdonos a cikket, és érdekelné a Telex, meg úgy általában a történetük.

Fotó: VG

„Felvettük egymással a kapcsolatot, és a napokban felgyorsultak az események, kiderült, hogy Csehország egyik leggazdagabb vállalkozója, Zdeněk Bakala, illetve az Economia kiadó szeretné nagy összegű adománnyal segíteni az újságunk elindulását.” – olvasható a közösség oldalon kitett posztban.

A mesébe illő történetről a Reuters hírügynökség is beszámolt, jelezve, hogy az Economia, amelynek lapjai között szerepel a Hospodarske Noviny pénzügyi napilap és a Respekt hetilap, az egyik legnagyobb cseh kiadó, és több mint egy évtizede a cseh üzletember és befektető Zdenek Bakala tulajdonában van. A társaság igazgatóságának elnöke, Zuzana Reznickova azt nyilatkozta, hogy a szolidaritás jegyében döntöttek úgy, hogy támogatják a Telexet.

A Telex csapata a közösségi oldalén jelezte, hogy az adományról egyelőre pusztán a szándék kinyilvánítása történ meg, az egésznek az előfeltétele, hogy a pénzügyi és jogi szakértők a cseh milliárdos szakértőivel együtt kidolgozzák, miként lehet ezt transzparensen és jogszerűen levezényelni.

Index.hu támogató Telex
Kapcsolódó cikkek