Cégvilág

Egymásnak feszül az LVMH és a Tiffany

Míg korábban a két cég összeolvadásáról szóltak a hírek, most ellenpert indít az amerikai Tiffanyval szemben a francia LVMH csoport, miután az előbbi szeptember elején perbe fogta korábbi kérőjét. Meghiúsulni látszik a luxusipar eddigi legnagyobb tranzakciója.

A francia luxuscégcsoport, az LVMH a hét elején jelentette be: ellenpert indít a Tiffany ékszercég ellen, és biztos benne, hogy ki tud lépni abból a megállapodásból, amelynek keretében 16 milliárd dollárért megvette volna az ékszercéget, mert úgy véli, az amerikai cég rossz pénzügyi gazdálkodást folytatott a pandémia kellős közepén – írja a Business Insider.

Az LVMH szerint a Tiffany nem vette figyelembe a koronavírus-járványt mint kockázati tényezőt, amikor megkötötték az üzletet, és a lehető legmagasabb osztalékot fizette ki a tulajdonosoknak, miközben a válság alatt már veszteséges volt – a francia cég szerint ilyet egyetlen más luxuscég sem csinált.

A Tiffany ugyanakkor azt állítja:

az LVMH vádjai alaptalanok és félrevezetők, és szerintük az LVMH egyszerűen csak ki akar hátrálni a 16 milliárd dolláros üzletből. Az amerikai cég szerint minden jogalapjuk megvolt az osztalékok kifizetésére, és éppen hogy az LVMH borította fel az összeolvadásról szóló megállapodást azzal, hogy kapcsolatba lépett a francia kormánnyal.

Az LVMH ellenpere válasz arra, hogy a Tiffany szeptember 9-én beperelte a francia céget, mondván, az szándékosan hátráltatja a trösztellenes eljárásokat, hogy kihátrálhasson a már tavaly novemberben aláírt adásvételi megállapodásból.

Az LVMH ugyanakkor azt mondja, azért nem tudta lezárni az üzletet a Tiffanyval, mert a francia kormány levélben arra kérte, halasszák el a tranzakciót 2021 januárjáig, a szerződésben megállapított november 24-i határidőn jóval túlnyúlva.

A párizsi kabinet az amerikai kormány francia termékekre belengetett védővámjai miatt kérte a céget a halasztásra az LVMH szerint.

A francia divatóriás először tavaly novemberben jelentette be, hogy felvásárolja az amerikai luxusékszercéget, és akkori várakozásaik szerint az idei év közepére már le is zárult volna az akvizíció.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images

A 16,2 milliárd dolláros vételárral a valaha volt legmagasabb összegű üzlet jött volna létre a luxuscikkek piacán.

A megvalósulás azonban már akkor is bizonytalannak látszott egy ideig, mivel júniusban az LVMH igazgatótanácsa aggályait fejezte ki a járvány és amiatt, hogy a Tiffany képes lesz-e kifizetni minden adósságát a tranzakció zárásakor.

Még ugyanebben a hónapban az LVMH vezérigazgatója, Bernard Arnault azon törte a fejét, hogyan tudná a cége elérni, hogy a Tiffany engedjen a megbeszélt árból. Ezután következtek az elhúzódó antitröszteljárások, amelyeket a Tiffany szerint az LVMH halogatott, és nem is szólt a francia kormány leveléről.

Amióta az LVMH kihátrált a megállapodásból, a Tiffany részvényei csaknem 10 százalékot estek.

A cég a luxusipar többi cégéhez hasonlóan megszenvedte a járvány okozta válságot: az idei első negyedévben veszteséges volt, ez az elmúlt hat évben nem fordult elő.

Az LVMH az amerikai Delaware államban nyújtotta be a periratot, az ottani bíróság január 4-re tűzte ki az ügyben a tárgyalást.

LVMH Tiffany per
Kapcsolódó cikkek