Cégvilág

Paks II. biztonságát vizsgálja a NAÜ

Az Országos Atomenergia Hivaal benyújtotta a két új paksi atomblokkról készült előzetes biztonsági jelentést a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek.

Az új atomerőművi blokkok engedélyezéséhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megküldte az Előzetes Biztonsági Jelentést és a kapcsolódó tematikus jelentéseket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ). A dokumentumot a TSR felülvizsgálat és felügyelet (Technical Safety Review) előkészítéseként adta át a NAÜ-nek. A felülvizsgálat célja az az OAH közzététele szerint, hogy a létesítésiengedély-kérelem alapját képező jelentést a NAÜ koordinálásában megvizsgálja egy nemzetközi szakértőcsoport, majd értékelje, hogy a Paksra tervezett blokkok megfelelnek-e a NAÜ biztonsági szabványainak. (A létesítésiengedély-kérelem – mint arról a VGO már beszámolt – már az OAH asztalán van.)

Fotó: Földi D. Attila / VG

Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény szerint az atomenergia alkalmazása kizárólag a jogszabályokban meghatározott engedélyek birtokában és folyamatos hatósági felügyelet mellett történhet. Egy olyan összetett, sok szakterületet érintő létesítményt, mint egy atomerőmű, nem egyetlen hatóság engedélyez és felügyel. Az egyes hatóságok saját engedélyezési eljárásaikban adják ki a szükséges engedélyeket, és szakhatóságként érvényesítik a saját szakterületi szempontjaikat más hatóságok eljárásaiban. Az atomerőmű létesítésének és működésének nukleáris biztonsági, védettségi és biztosítéki engedélyezése az OAH feladata.

A hivatalhoz az új paksi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezéséhez kapcsolódóan várhatóan tíz létesítményszintű „nagy” és akár több ezer további, „kisebb” rendszer-, illetve rendszerelem-szintű engedélykérelem (például. építési, gyártási, szerelési engedély) fog érkezni – magyarázza honlapján a hivatal, amelynek az előbbiek mellett a nukleáris védettségi és a biztosítéki területeken is lesznek engedélyezési feladatai.

A létesítményszintű eljárások követik a nukleáris létesítmény életciklusát. Ennek megfelelően értékelni kell a telephely megfelelőségét, mielőtt a beruházás érdemi része elkezdődik, teljes körűen ki kell dolgozni az atomerőmű műszaki terveit és biztonsági elemzéseit, amelyeket a hatóság felülvizsgál és megfelelőségük esetén kiadja a létesítési engedélyt. A felépített létesítményt üzembe kell helyezni, ez a kiépített rendszerek működőképességének vizsgálatából, ezt követően –a nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemkötegek berakásával – egy sor mérés elvégzéséből áll. Amennyiben minden a biztonsági elemzéseknek és a terveknek megfelelően működik, összhangban a követelményekkel, akkor kaphat hosszabb távra üzemeltetési engedélyt a reaktorblokk. A kibocsátott engedélyek szerinti működésről az OAH ellenőrzések keretében győződik meg.

naü Paks II. TSR OAH
Kapcsolódó cikkek